KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
LJUBAV PREMA SVINJETINI
25.03.2015

Što bi trebali znati o crvenom ( svinjetina, govedina, ovčetina i sl. ) mesu, osim da nas svejede, privlači primamljiv okus i miris takvog mesa? Ja sam osobno predstavnik one populacije kojoj je svinjetina dogma u načinu prehrane. Postoji bezbroj istra┼żivanja, koja nas uvjeravaju da nam konzumiranje ovih namirnica skraćuje ┼żivot, no, što je vrijeme u odnosu na slast?

Odličan izvor proteina

Meso je odličan izvor proteina, pa tako kuhano crveno meso sadr┼żi između 28 i 36 g proteina na 100 g. Proteini iz mesa su visoko iskoristivi i sadr┼że značajan udio esencijalnih aminokiselina (onih koje ne mo┼żemo stvoriti u tijelu nego ih moramo unositi hranom). Štoviše, proteini mesa osiguravaju sve esencijalne aminokiseline za razliku od proteina biljnog porijekla kojima nedostaju određene aminokiseline.

Od ukupnog sastava masti, pribli┼żno polovica otpada na zasićene, koje su optu┼żene za štetan učinak na zdravlje srca i krvnih ┼żila.

S druge strane, meso predstavlja dobar izvor kolina iz kojeg nastaju mnoge va┼żne komponente poput neurotransmitera i membranskih fosfolipida. Iako se kolin prirodno proizvodi u tijelu, nedavno je ustanovljeno da ga je bitno unositi i hranom.

Poput drugih namirnica ┼żivotinjskog porijekla, crveno meso je odličan izvor vitamina B12, pa tako 100 g mesa osigurava više od dvije trećine dnevno preporučene doze. Ista količina crvenog mesa osigurat će i oko 25 posto dnevno preporučenog unosa ostalih vitamina B skupine kao što su riboflavin, niacin, vitamin B6 i pantotenska kiselina.

Za sve navedene vitamine vrijedi pravilo da što je ┼żivotinja starija, sadr┼żi više vitamina. Stoga govedina ima više vitamina u usporedbi sa teletinom, kao što ovčetina ima više u usporedbi s janjetinom, te meni omiljeno, svinja ima više proteina od prasadi, iako je kod nas Podravaca, pečeni odojak, dio kulturne baštine, upakiran u razne običaje, poglavito vezane uz vinorodne bre┼żuljke.


www.podravka.hr/eva-sardine/

Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e