KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUÅ TVENI ŽIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
ODRŽANO PREDAVANJE O GROFICI ANI KATARINI ZRINSKOJ
29.04.2016

Jučer je u Županijskoj komori u Koprivnici u organizaciji Matice hrvatske iz Zagreba & Ogranka Mh u Koprivnici održao predavanje o grofici Ani Katarini Zrinskoj akademik Josip Bratulić u sklopu kojeg je predstavio PJESMARICU, njenu najvažniju knjigu – temeljno djelo ženske hrvatske književnosti u 17.stoljeću, naglasivši da je u osobi Ane Katarine Frankopan - Zrinske sažeta sva tragika hrvatskih plemićkih obitelji 1671.g. koji su u svom posljednjem intelektualnom i političkom činu pišući pjesme i snujući urotu radi oslobođenja Hrvatske, morali podnijeti žrtvu i najveće poniženje – njezin muž Petar i brat Fran smrt na stratištu, a ona sama rasap obitelji, siromaštvo, uzništvo i smrt daleko od svojih najdražih.

Ova književna večer odvijala se u znaku javne inicijative (od 29.3.2016.) Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici da se proglasi godina Nikole Šubića Zrinskog i raznim programima udruga i kulturne javnosti kroz cijelu godinu u našem gradu obilježava obljetnica imenovanja Zrinskog trga njegovim imenom, a kao glavne identitetske točke malog srednjoeuropskog grada i Austrougarske slob. i kr. Koprivnice.

Večer je svojim nastupom obogatio i Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnica – kluba za starije Mariška izvedbom finala iz opere N.Š. Zrinski – U boj, u boj! – pod ravnanjem Ane Pleskalt.

Na književnoj večeri rečeno je kako je praizvedba ove najizvođenije i najpopularnije hrvatske opere Ivana pl. Zajca bila u Narodnom teatru u Zagrebu na 4.11. 1876.godine i da će stoga Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici podnijeti javnu inicijativu i pozvati naše uspješne glazbene djelatnike, orkestre, zborove & Glazbenu školu da se u zajedničkoj organizaciji priđe javnom izvođenju ove opere u jednoj od gradskih manifestacija tijekom ove Zrinske godine na Zrinskom trgu – Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Koprivnici.

Također, uputiti ćemo i prijedlog Gradu Koprivnici da se finale „Zrinske godine“ u našem gradu, koji ove godine obilježava 660. obljetnicu slob. i kr. grada, obilježi ove godine na svečanoj sjednici Dana grada 4. 11.2016. godine upravo izvođenjem dijelova iz opere Nikola Šubić Zrinski u izvođenju Mješovitog pjevačkog zbora Koprivnica – Kluba za starije Mariška.

           

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici:

Dražen Ernečić, prof.Iznajmljivanje Å¡atora
Pratite nas i na facebookuVi?e