KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUŠTVENI ŽIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Nezadovoljstvo u HSS -u Koprivničko - križevačke županije
03.08.2016

U ponedjeljak 1. kolovoza 2016. održana je 19. sjednica Županijskog odbora Hrvatske seljačke stranke Koprivničko-križevačke županije. Glavna tema sjednice bili su parlamentarni izbori koji će se održati u rujnu, te postupci središnjih tijela stranke prigodom priprema za iste .

Predsjednik Darko Koren u uvodu je istaknuo kako se kod sastavljanja liste naših kandidata za 2. izbornu jedinicu nije primijenila dosadašnja praksa da se kreće od najniže razine i zatraže prijedlozi baze, već je odluka donesena na izokrenuti način i izbjegnuta je ustaljena praksa kandidiranja. Iz tog bi razloga želio čuti mišljenje članova ove organizacije, koja već godinama postiže najbolje rezultate od svih županijskih organizacija i koja bi trebala, baš zbog tih razloga, imati ozbiljniji tretman od središnjice.

Unatoč svemu, i on kao predsjednik ove organizacije, kao i županijska organizacija u cjelini, raditi će u interesu stranke, poštujući odluke većine.

Moj put je vezan uz HSS i uz vas, svi medijski napisi o mojem daljnjem radu u stranci su nečija nagađanja, spinovi bez osnova. Ja takovu izjavu nikada nikome nisam dao, niti tako ne mislim. Nije nam cilj raditi tenzije, već bismo samo željeli da se u budućnosti poštuje uobičajena procedura koja preferira demokratičnost naše stranke i uvažava jačinu ove organizacije".

 

U diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su mnogi članovi odbora. Većina prisutnih razočarana je činjenicom da je ignoriran prijedlog naše organizacije da se na izbore izađe samostalno, koji je temeljen na provedenoj anketi kod svih općinskih i gradskih organizacija, gdje je ogromnom većinom, uz nekoliko suzdržanih glasova, izražena želja za samostalan izlazak na izbore, a zaista nitko nije bio za koaliranje sa SDP-om. Božo Bošnjaković iz općinske organizacije Hlebine rekao je kako je odluka stranke da se na izbore izlazi sa SDP-om izazvala kod njih najavu masovnog izlaska članova iz stranke i u čitavoj organizaciji ostalo bi njih svega 4-5. Na isti su način situaciju u bazi, na terenu, opisali i Marijan Debeljak iz Kloštra Podravskog i Ivica Srbljinović iz Gornje Rijeke, gdje također članovi masovno prijete izlaskom iz stranke. Tomislav Katanović iz Križevaca rekao je kako je totalno naopako okrenut smjer demokratičnosti prilikom predlaganja naših članova za izbornu listu u 2. izbornoj jedinici, ali bez obzira na ovaj apsurd, stranku treba sačuvati i naša organizacija, s obzirom na svoju snagu, ima taj zadatak. Zdravko Tuba iz Molvi isto tako nije suglasan sa politikom koja se vodi i postavlja pitanje kako će se odnosi u stranci razvijati u slučaju da ova opcija izgubi izbore, tko će snositi krivicu? Zdravko Ivančan iz Molvi traži složnost u ovim trenucima i zajednički angažman svih, za dobrobit stranke i ove naše organizacije. Ivan Vuk iz Križevaca, prisjetivši se svog angažmana u stranci od samog osnivanja, niza turbulentnih događanja koja su svaki put u konačnici jačala našu stranku, rekao je i kako je, nažalost, i dio naših članova aktivno sudjelovao u pokušaju slabljenja ove organizacije, ali ova današnja sjednica dokazuje da im to nije uspjelo. Davorin Valeš iz koprivničke organizacije podsjeća da su još prošle godine neki naši članovi u Hagnju kovali ovakav plan slabljenja naše organizacije. Predsjednik gradske organizacije Koprivnica, Ivan Pal misli kako je nužno „spustiti loptu na zemlju", kako naša županijska organizacija mora ostati homogena, ali poštivati odluke Glavnog odbora, bez obzira da li nam se trenutno sviđaju ili ne. Ne smije se koplje baciti u trnje, već svoje stavove treba prezentirati središnjici i braniti ih.

 

Nakon ovih diskusija predsjednik Darko Koren predložio je sljedeće zaključke, koji su izglasani jednoglasno i koji su nakon sjednice proslijeđeni u Središnjicu stranke.

1.  Županijski odbor HSS-a smatra apsolutno neprihvatljivim način odabira kandidata za listu za parlamentarne izbore za II. izbornu jedinicu, bez provedene procedure kandidacijskog postupka i mogućnosti predlaganja od strane općinskih i gradskih, odnosno Županijske organizacije.

2. Županijska organizacija HSS-a Koprivničko-križevačke županije na svim dosadašnjim izborima postizala je najbolje rezultate. Ovakvim načinom kreiranja izbornih lista i izbora kandidata, ni općinske i gradske organizacije, a samim time niti županijska organizacija, ne mogu preuzeti odgovornost za rezultate na predstojećim parlamentarnim izborima.

3.  Ovakav način zaobilaženja postupaka legitimnih tijela Stranke na lokalnoj razini izgledno će prouzročiti mnoge negativne posljedice za Stranku.

4. Zadužuje se Predsjednik Županijske organizacije Darko Koren da glavni Odbor HSS-a upozna sa zaključcima.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e