KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
KINO VELEBIT : ┼ŻENIJALNI DANI
08.03.2017

┼ŻENIJALNI DANI
Od 8.3.2017 do 10.3.2017
Vrijeme: Filmovi se prikazuju u 18:00 i 20:00 sati
┼Żanr: -
Trajanje: -
Redatelj: -
Uloge: -
Kratak sadr┼żaj filma:

 
 
SVE ŠTO DOLAZI
8. o┼żujka u 18:00 sati
10. o┼żujka u 20:00 sati
Mia Hansen-Love, 2016., Francuska
Trajanje: 106 minuta
Francuska
Nagrade: Srebrni medvjed u Berlinu za najbolju re┼żiju
 
 
TRAMPOLIN
8. o┼żujka u 20:00 sati
9. o┼żujka u 18:00 sati
Katarina Zrinka Matijević, 2016., Hrvatska
Trajanje: 82 minute
Nagrade: Zlatna arena u Puli za najbolju sporednu ┼żensku ulogu
 
 
 
 
 
 
8 1/2
9. o┼żujka u 20:00 sati
10. o┼żujka u 18:00 sati
Federico Fellini, 1963., Italija
Trajanje: 138 minuta
Nagrade: Oscar za najbolji film na stranom jeziku, Oscar za najbolju kostimografiju
 
 
 
Treći ┼Żenijalni dani u kinima diljem zemlje

I ove će se godine u organizaciji Hrvatske mre┼że neovisnih kinoprikazivača u neovisnim kinima diljem Hrvatske odr┼żati ┼Żenijalni dani, filmska fešta povodom Međunarodnog dana ┼żena koji se slavi 8. o┼żujka. Treći ┼Żenijalni dani odr┼żavaju se od 7. do 12. o┼żujka i na kino platna donose tri filmska ostvarenja koja ne smijete propustiti. U programu ove godine sudjeluje 25 gradova i 28 neovisnih kina, u kojima će gledateljice i gledatelji moći vidjeti jedan kultni klasik i dva značajna suvremena filmska naslova.

„Poslastica“ trećih ┼Żenijalnih dana je kultni klasik Federica Fellinija 8 1/2 iz 1963. godine, jedan od najboljih i najznačajnijih filmskih klasika svih vremena. Nagrađen je, među ostalim, dvjema nagradama Oscar i to za Najbolji strani film i Najbolju kostimografiju te Glavnom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Ovaj „najbolji film ikada  snimljen o snimanju filma“ (R. Ebert) govori o redatelju Guidu Anselmiju koji, iako bez inspiracije i u kreativnoj blokadi, kreće bez scenarija snimati svoj novi film. U naslovnim ulogama su slavni talijanski glumci  Marcello Mastroianni i Claudia Cardinale, a glazbu je skladao genijalni Nino Rota.

Prema riječima pok. dr. Ante Peterlića, velikana hrvatske filmske teorije i kritike, 8 1/2 je „originalan, slo┼żeno strukturiran, izra┼żajno vrlo bogat, s autorovim specifičnim darom zapa┼żanja, film je bio gotovo aklamacijski prihvaćen, posebno stoga jer je u razdoblju trijumfa autorskog filma upozorio na mogućnosti autorova izravnijeg komuniciranja s publikom i u mediju igranog filma. Fellini je tim djelom postao 'redatelj superzvijezda'“.

Na programu su i dva premijerna, suvremena naslova – domaći Trampolin i francuski Sve što dolazi (L’avenir).

Dugometra┼żni igrani prvijenac Katarine Zrinke Matijević, Trampolin, film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri koji prelazi granicu, probija povjerenje i iz podr┼żavajućeg i nje┼żnog prelazi u mračan i nasilan.  To je film o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi koja često postane uvjetovana; film o o┼żiljcima koji ostaju u nama dugo nakon što masnice izblijede. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu ┼żensku ulogu) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović.

 

„Sve što dolazi“ djelo je mlade francuske redateljice Mie Hansen-Løve za koji je ovjenčana Srebrnim medvjedom za najbolju re┼żiju na Berlinaleu, a brojni kritičari uvrstili su film među najbolja ostvarenja u 2016. godini. Govori o Nathalie, profesorici filozofije u srednjoj školi u Parizu. Strastveno radi svoj posao i obo┼żava učenicima prenositi ljubav prema kritičkom razmišljanju. Udana s dvoje djece, rastrgana je između svoje obitelji, bivših učenika i vrlo posesivne majke. Jednoga dana, suprug joj objavi da je napušta zbog druge ┼żene. S novostečenom, nametnutom slobodom, Nathalie se nalazi pred izazovom da iznova stvori svoj ┼żivot.

 

Treće ┼Żenijalne dane Kino mre┼ża organizira u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba, a odvija se u 28 nezavisnih kino dvorana: Art-kino Croatia, Art-kino Metropolis MSU, Centar za kulturu Čakovec, Gradsko kino Sinj, Kino 30. svibanj, Kino Europa, Kino Gorica, Kino Karaman, Kino Marof, Kino Mediteran Bol, Kino Mediteran Hvar, Kino Mediteran Imotski, Kino Mediteran Jelsa, Kino Mediteran Komi┼ża, Kino Mediteran Lastovo, Kino Mediteran Omiš, Kino Moslavina, Kino Pazin, Kino Pobjeda, Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Sloboda, Kino Urania, Kino Valli, Kino Velebit, Kino Zabok, Kinoteka Zlatna vrata, MM centar.

 

Detalji o rasporedu projekcija moći će se pronaći na web stranicama ili Facebook profilima Kino mre┼że i kina koje sudjeluju u programu.

 

Vidimo se na ┼Żenijalnim danima! 

www.kinomreza.hr


Iznajmljivanje šatora

Pratite nas i na facebookuViÜe