KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
OTPAD IZ DUBROVNIKA NEĆE SE ODLAGATI U PI┼áKORNICI
18.03.2017

Sukladno poslovnim ciljevima, na odlagalištu u Koprivničkom Ivancu zbrinjavat de se samo otpad s područja četiri ┼żupanije – osnivača Piškornice.
 
 Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. ni na koji način nije sudjelovalo u natječaju za prihvat otpada s područja Dubrovnika i okolnih opdina, niti ima ikakve veze s obradom otpada na tom području.  Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. posluje s tvrtkama koje su zadu┼żene za zbrinjavanje otpada s područja četiri ┼żupanija – Koprivničko-kri┼żevačke, Vara┼żdinske, Međimurske, te Krapinsko-zagorske.
 
Sukladno poslovnim planovima i cilju osnivanja, Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. radi na zbrinjavanju otpada s područja gore navedenih ┼żupanija, te mo┼żemo potvrditi kako otpad s područja Dubrovnika nede dolaziti u Koprivnički Ivanec.
 
Istina je da Piškornica, kao i vedina odlagališta u Hrvatskoj, ima potpisan ugovor s tvrtkom Eko Flor Plus d.o.o. koja ima koncesiju za dovoz otpada na Piškornicu. Količina dovezenog otpada od 1. siječnja ove godine iznosi 163,18 tona.
 
Od 1. siječnja 2017. na odlagalište Piškornica dovezeno je 5.677,48 tona otpada, odnosno 2.800 tona otpada mjesečno (prosjek), dok je tijekom 2016. na odlagalište odlo┼żeno ukupno 72.985,79 tona otpada, odnosno 6 tisuda tona mjesečno (prosjek). Projekcije za 2017. pokazuju daljnje smanjivanje količine dovezenog otpada.  
 
U sanaciju odlagališta Piškornica dosad je ulo┼żeno više od 60 milijuna kuna, a sustav sigurnosti i zaštite okoliša svakodnevno se unapređuju. Iz svih dosad provedenih inspekcija vidljivo je kako odlagalište Piškornica nema negativan utjecaj na okoliš i stanovnike koji ┼żive u blizini odlagališta, te da se zbrinjavanje otpada provodi po najstro┼żim standardnima i zakonima Republike Hrvatske.  
 
Piškornica de i u ovoj godini nastaviti s unaprjeđenjem sustava odlaganja otpada i očuvanja okoliša u koprivničkom kraju, a budude investicije, poput sustava aktivnog otplinjavanja (baklja i motor) koji de dodatno smanjiti ispuštanje metana u atmosferu financirat de se vlastitim sredstvima, bez troškova za korisnike odlagališta.  
 
U skladu s navedenim, te dobrim namjerama poslovanja, ved smo uputili poziv ministru zaštite okoliša i energetike Slavenu Dobrovidu na obilazak odlagališta kako bi i sam svjedočio napretku koji je dosad postignut, te dobrobiti koju de lokalna zajednica imati kada se izgradi Regionalni centar za gospodarenje otpadom.  
 
Direktor                                                                                                                  Mladen JozinovićIznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e