KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Okupljanje ┼żena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici
21.03.2017

U organizaciji Hrvatske zajednice ┼żupanija nastavljeno je okupljanje ┼żena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici, ovoga puta u Međimurju. Započelo je prijemom kod međimurskog ┼żupana Matije Posavca, kojemu se pridru┼żio i ministar uprave i potpredsjednik Vlade RH Ivan Kovačić. ┼Żupan Posavec je izrazio zadovoljstvo što je njegovom ┼żupanijskom timu pripala čast ugostiti du┼żnosnice iz hrvatskih ┼żupanija i gradova, koje obnašaju visoke funkcije, a s temom uloge i va┼żnosti ┼żena u politici. Naglasio je  kako je "zadovoljstvo tim veće kada mo┼żemo reći da smo mi sve parametre o kojima govorimo već zadovoljili, jer smo u Međimurskoj ┼żupaniji svjesni kako ┼żenama treba dati punu podršku jer znaju svoj posao, u kojem su često beskompromisne te nadasve uspješne, stoga i imamo 70% ┼żena zaposlenih u ┼Żupaniji.“

Susretima ┼żena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici pokrenuta je inicijativa koja u fokus stavlja upravo političarke kako bi uoči lokalnih izbora bile hrabrije i kandidirale se za izvršne funkcije u svojim općinama, gradovima i ┼żupanijama. Budući da činjenice govore kako se postotak ┼żena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici drastično smanjio u odnosu na izborne rezultate prijašnjih godina, nu┼żno je poduzimati razne aktivnosti kako bi se to promijenilo.

U Čakovcu je odr┼żano predavanje i radionica  na temu „Osna┼żenog komuniciranja“, a drugog dana je  u Sv. Martinu na Muri odr┼żan panel, na kojemu je zajedničke zaključke prezentirala Verica Rupčić, predsjednica ┼Żupanijske skupštine Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije, ujedno i predsjednicu Povjerenstava za ravnopravnost spolova KK┼Ż. Zaključci su poslani u javnost, a odnose se na inicijativu izmjene izbornog sustava prema modelu jedna ┼żena – jedan muškarac na stranačkim listama te na djelovanje na strukturne promjene koje će rezultirati većom participacijom ┼żena u politici. Ključne poruke inicijative za više ┼żena u politici su da se ┼żene moraju međusobno povezivati i podupirati neovisno o stranci kojoj pripadaju. Slijedeći korak ove inicijative je uključivanje mladih.

Na panel raspravi su sudjelovale malobrojne ┼żene koje se nalaze na izvršnim funkcijama u hrvatskoj politici: zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, zamjenica međimurskog ┼żupana Sandra Herman, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske  ┼żupanije Tajana Broz te bivša premijerka Jadranka Kosor.

Sljedeće okupljanje ┼żena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici odr┼żat će se u Šibensko-kninskoj ┼żupaniji, kada se očekuje da će nakon svibanjskih lokalnih izbora postotak ┼żena biti znatno bolji od ovoga danas.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e