KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Otvoren jubilarni 20. Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017.
05.04.2017

Jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2017., otvorio je svoja vrata u jubilarnom dvadesetom izdanju, a ove se godine okupilo čak 800 izlagača iz 30 zemalja. Traje od 4. do 8. travnja, a s obzirom da je ovogodišnja zemlja partner Republika Hrvatska, manifestaciju je otvorio premijer Andrej Plenković, kazavši kako je ovo ne samo gospodarski već i politički skup koji pridonosi kreiranju dodatne suradnje svih konstitutivnih naroda koji ┼żive i djeluju na ovom području  te je najavio nastavak potpore Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja EU. Dodao je kako su Hrvatska i BiH va┼żni partneri, a njihova trgovinska razmjena, vrijedna 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu.

Prigodnim govorima u kojima su posjetiteljima i izlagačima po┼żeljeli dobrodošlicu i ugodan boravak, obratili su se predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, a svečanosti su prisustvovali i ┼żupan Darko Koren, zamjenik ┼żupana Darko Sobota, kri┼żevački gradonačelnik Branko Hrg sa suradnicima, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, predsjednik HGK ┼Żupanijske komore Koprivnica Mirko Habijanec, predsjednik ┼żupanijske Obrtničke komore Zvonko Pecikozić, načelnici općina, predstavnici PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja te brojni dr┼żavnici iz regije i svijeta, primjerice zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, srbijanski predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te delegacije iz Mađarske, Makedonije, Bugarske, Slovenije i NR Kine.

Jubilarni 20. Mostarski sajam prilika je da se napravi rezime našeg postojanja na tr┼żištu Bosne i Hercegovine. Moj je dojam da su naša ulaganja i napori opravdani, ovdje sam 16. godinu zaredom te primjećujem sve veći odaziv i izlagača i posjetitelja. Ono što je posebnost ovog Sajma je prisutnost predstavnika političkog vrha regije, što je, uz gospodarski aspekt, također izuzetno va┼żno. Imali smo priliku čuti i podatke o međusobnoj ovisnosti tr┼żišta Hrvatske i BiH – mi smo njima prvi trgovinski partner, a oni nama šesti. Naša Podravka već godina uspješno posluje na ovom tr┼żištu, koje joj je jedno od najva┼żnijih, ali smatram kako i manji gospodarstvenici mogu izboriti svoje mjesto; razgovarao sam s nekoliko njih koji su izrazili zadovoljstvo nastupom na Sajmu i poslovnom suradnju s BiH.“, kazao je ┼żupan Koren.

Nakon otvorenja, krenulo se u obilazak izlo┼żbenog prostora koji se nalazi u Slobodnoj zoni Hercegovina te se prote┼że na 30 tisuća kvadratnih metara. Tamo se zajednički predstavilo tridesetak poduzetnika i obrtnika iz Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije, gdje je potrebno izdvojiti Podravku koja je na Sajmu, kao jedna od najva┼żnijih hrvatskih tvrtki, prisutna od samog početka.

Podravkino predstavništvo u BiH je, po broju zaposlenih, među najbrojnijim predstavništvima, a poslujemo u više od dvadeset zemalja. Ovo tr┼żište smatramo jednim od najva┼żnijih, najvjernijih i najzahvalnijih te nam je stoga i sam nastup na Sajmu značajniji.“, istaknuo je predsjednik Uprave Podravke, Marin Pucar.

U sklopu Mostarskog sajma odr┼żana je i tradicionalna svečana večera u organizaciji Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije i Podravke.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e