KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Ulaganja u školstvo glavna tema kave s novinarima
27.04.2017

┼Żupan Darko Koren i zamjenik ┼żupana Darko Sobota danas, 27. travnja odr┼żali su tradicionalnu kavu s novinarima o aktualnostima u radu ┼Żupanijske uprave, kojoj su prisustvovali i pročelnici ┼żupanijskih upravnih tijela te ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić.

Uvodno se obratio ┼żupan Darko Koren predstavivši projekte koji se planiraju realizirati u narednom razdoblju, a kao i dosad, najviše će se ulagati u školstvo, posebno u segmentu podizanja energetske učinkovitosti kao jednom od prioriteta ulaganja u obrazovanje. Od kapitalnih projekata, ┼żupan je poseban naglasak stavio na rekonstrukciju škole Sveti Petar Orehovec.

Pripremili smo kompletnu dokumentaciju projekta, ishodili građevinsku dozvolu i raspisali smo natječaj, a otvaranje ponuda je 17. svibnja. Procijenjena vrijednost radova je 4,5 milijuna kuna, a u međuvremenu smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije po Programu odr┼żivog razvoja lokalne zajednice dobili 850 tisuća kuna sufinanciranja. Va┼żno je naglasiti kako će problem biti riješen, većina građevinskih radova obavit će se po ljeti, a zgrada će biti spremna početkom sljedeće školske godine. To je najveća investicija u školstvu u ovoj godini, koja se uglavnom financira iz našeg proračuna s obzirom da ne postoje druge mogućnosti financiranja.“, kazao je ┼żupan.

Još jedan va┼żan projekt je dogradnja Područne škole Fran Galović, za koji je nedavno potpisan ugovor o javnoj nabavi radova, a vrijednost projekta je 2 milijuna i 300 tisuća kuna, uz sufinanciranje Općine Peteranec sa 750 tisuća kuna. ┼Żupan je dodao i kako je planirano podizanje energetske učinkovitosti u postojećim školskim objektima, i to u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju te u Osnovnoj školi Frana Koncelaka u Drnju, a vezano na projekte koji su odobreni za sufinanciranje od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, tu  je i projekt rekonstrukcije postojeće škole i kotlovnice u Molvama, uz dogradnju knji┼żnice, zbornice i spremišta. U posljednjih mjesec dana tako je od Ministarstva stiglo gotovo 7 milijuna kuna za 20 projekata jedinica lokalne samouprave i ┼Żupanije, kao i 10.500 eura za šest projekata Saveza Alpe Jadran, primjerice Zlatna vina Alpe Adria 2017. i Susret dječjih folklornih grupa „U bakinom krilu“.

┼Żupan je govorio i o projektu „Razvoj cikloturizma Podravine i Prigorja 2018. - 2020.“ koji je u suradnji sa ┼żupanijskom Turističkom zajednicom prijavljen na natječaj Ministarstva turizma, a čiji su ciljevi izrada plana razvoja cikloturizma na području ┼Żupanije te trasiranje cikloturističkih ruta i njihovo povezivanje s prirodnom baštinom, vinskim cestama i turističkim objektima.

Spomenute su i novosti u segmentu lovstva, gdje su s lovozakupnicima potpisani ugovori o zakupu prava lova na deset godina, do 31. o┼żujka 2027. godine, za 19 zajedničkih otvorenih lovišta nastalih parcelacijom lovišta „Đurđevac 1“, „Koprivnica 1“ i „Koprivnica 2“, a zatim se ravnateljica PORA-e Melita Birčić osvrnula na uspješne projekte u proteklom razdoblju kao i na planove za budućnost: „Kao najznačajnije projekte izdvojila bih pomoćnike u nastavi, prehranu u školama, obrazovanje za poduzetništvo, „Ruku pomoći“ te POZDRAV, a u suradnji s partnerima samo u posljednjih godinu dana pripremili smo četrdesetak projekata vrijednosti 138 milijuna kuna.“

Ravnateljica Birčić još je dodala kako je u koordinaciji s PORA-om donesena je i ┼Żupanijska razvojna strategija 2014. – 2020. godine, a u programu INTERREG Mađarska – Hrvatska upravo su njihova tri projekta najbolje ocijenjena. Odobreno im je i novih pet projekata vrijednosti 13,4 milijuna kuna koji uskoro kreću s provedbom.

┼Żupan je predstavnicima medijima zahvalio na dosadašnjoj suradnji te se osvrnuo na protekli mandat za koji smatra kako je uspješno i čistih računa priveden kraju, što je i potvrđeno od Dr┼żavnog ureda za reviziju. Istaknuo je: „┼Żupanija upravlja s preko 400 milijuna kuna, ima 35 proračunskih te jednog vanproračunskog korisnika, a cijeli sustav zapošljava 2800 osoba, najviše nakon Podravke. U djelovanju smo ostvarili kontinuitet urednog izvršavanja obaveza, što je bilo ote┼żano smanjenim prihodima od rudne rente i porezne reforme, s time da je najva┼żniji zadatak svake ┼żupanije ulaganje u školstvo za što je izdvojeno oko 50 milijuna kuna proračunskih sredstava na projekte izgradnje škola i dvorana te podizanje energetske učinkovitosti. Najviše od svih ┼żupanija ulagali smo i u prijevoz učenika, oko 7 milijuna kuna godišnje, što je direktna pomoć roditeljima.“

Zamjenik ┼żupana Darko Sobota najavio je predstojeće poljoprivredne manifestacije - 21. Dane travnjaka, koji će se odr┼żati od 5. do 7. svibnja na sajmištu u Koprivnici te 15. ┼Żupanijsku izlo┼żbu vina koja je na rasporedu 5. i 10. svibnja, u Društvenom domu u Starigradu te Podravkinom rekreacijskom centru Štagelj. „Interes izlagača očekivano je velik, a vrijedi naglasiti kako će otvorenju Dana travnjaka, u subotu 6. svibnja u 10 sati prisustvovati i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić“, dodao je zamjenik Sobota te pozvao izlagače i posjetitelje da podr┼że odr┼żavanje ovih značajnih manifestacija. 


Iznajmljivanje šatora

Pratite nas i na facebookuViÜe