KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Povodom Dana Europe u PORA-i predstavljeni aktualni projekti
10.05.2017

Na konferenciji za medije koja je odr┼żana 9. svibnja u prostorima PORA-e, povodom obilje┼żavanja Dana Europe, ravnateljica Melita Birčić predstavila je aktualne projekte odobrene na Prvom pozivu INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. godine, a o značaju projekata, kao i o ulozi PORA-e, govorio je ┼żupan Darko Koren, uz zamjenike ┼żupana Darka Sobotu i Ivana Pala te predstavnike projektnih partnera.

Ravnateljica Birčić kazala je kako je u okviru Programa odobreno 17 projekata na području Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije vrijednosti oko 45 milijuna kuna, od čega je PORA-i i partnerima odobreno pet projekata vrijednosti 8,7 milijuna kuna. Naglasak je stavljen na tri projekta iz područja školstva, kojima je ostvarena uspješna suradnja s Obrtničkom školom Koprivnica, Gimnazijom „Fran Galović“ Koprivnica te Osnovnom školom Legrad, a „ključan dio našeg uspjeha su dobra suradnja, timski rad i partnerstvo koje je, u ovom slučaju, ostvareno sa školama“ dodala je ravnateljica Birčić.

„Naša tri projekta iz područja obrazovanja proglašeni su najbolje ocijenjenima, što nam je posebno drago. Zahvaljujem svim ravnateljima na trudu, kao i našem osnivaču, Koprivničko-kri┼żevačkoj ┼żupaniji, na podršci i razvijanju međunarodne suradnje koja je doprinijela realizaciji projekata.“, naglasila je ravnateljica Birčić.

┼Żupan je istaknuo kako svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave u razvojnom smislu mnogo očekuje glede povlačenja europskih sredstava kazavši: „Cjelokupna aktivnost prijave i provedbe projekata zasniva se na partnerstvu, u nekim projektima nositelj je PORA,  u nekima neka druga institucija, no va┼żno je spomenuti kako djelujemo zajednički. U ┼Żupaniji je formiran i Odsjek za međunarodnu suradnju i EU fondove koji također daje svoj doprinos koordinaciji i realizaciji projekata, a svima uključenima zahvaljujem na odličnim rezultatima i ┼żelim nam još mnogo uspješnih priča. “

Ispred projektnih partnera obratio se ravnatelj Obrtničke škole Ratimir Ljubić, čiji će projekt „Cross-border Vocational Education Capacity Sharing“ doprinijeti poboljšanju vještina učenika te će se opremiti praktikumi, nabaviti poljoprivredna mehanizacija i informatička oprema.

Projekt će trajati 16 mjeseci, vrijedan je milijun i 900 tisuća kuna, a zamišljen je kao prekogranična suradnja u razmjeni znanja i iskustava iz područja strojarstva, ugostiteljstva i poljoprivrede. Kao rezultate projekta očekujemo izradu prekogranične kuharice i mobilnost učenika koji će stručnu praksu obavljati u drugim zemljama“, dodao je ravnatelj Ljubić.

Ravnatelj koprivničke Gimnazije Vjekoslav Robotić pohvalio je svoj projektni tim i predstavio projekt „Croatia-Hungary Educational Cooperation“ , u sklopu kojeg će se ostvariti suradnja u području plesa, glazbe, sporta i znanosti te nabaviti informatička i tematska oprema, a ukupna vrijednost je također oko 1,9 milijuna kuna. Između ostalog, izradit će se i kurikulum kondicijske pripreme rukometaša, koji će biti primjenjiv u svim sportskim gimnazijama u Hrvatskoj. O projektu „Joint learning Legrad i Zakany“ - JOLLIZ!“ govorili su načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić i ravnatelj Osnovne škole Legrad Dragutin Marcinjaš, kroz koji će škola nabaviti instrumente za narodnu glazbu, opremu za sportske aktivnosti i informatiku te opremiti kabinet biologije i školski vrt, a vrijedan je 1,6 milijuna kuna.

Ravnatelji škola zahvalili su Koprivničko-kri┼żevačkoj ┼żupaniji na kontinuiranim ulaganjima i podršci te PORA-i na pomoći u cijelom projektnom procesu, a prisutnima se obratio i zamjenik Pal koji je kazao kako je sektor školstva najmobilniji kada je riječ o osiguravanju sredstava za nadogradnju svog sustava. Dodao je kako je posljednjih godina ostvaren ogroman napredak u povlačenju sredstava iz Europske unije, što je prvenstveno zasluga PORA-e i njezinog djelovanja kao potporne institucije. Zahvalio je i ┼żupanijskom Odjelu za za EU fondove te zaključio kako, uz ostvarene rezultate, postoji još mnogo prostora i prilika za suradnju.

Preostala dva projekta odnose se na izrade kurikuluma iz područja energetske učinkovitosti zgrada koji će se primjenjivati u strukovnim školama te na stvaranje preduvjeta za uspostavu kratkih lanaca opskrbe u sektoru poljoprivrede, a ukupno su vrijedni 3,3 milijuna kuna.

Spomenimo kako je PORA danas odr┼żala i Dan otvorenih vrata gdje je učenicima koprivničke Srednje škole predstavljen značaj pripreme i provedbe EU projekata.


Iznajmljivanje šatora

Pratite nas i na facebooku



ViÜe