KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
USKOK uputio pismo uredniku emisije 'Otvoreno'
14.06.2017
Uredniku emisije 'Otvoreno' HRT-a Domagoju Novokmetu USKOK je uputio pismo kao reakciju na jučerašnju emisiju. Radi informiranja javnosti sadr┼żaj navedenog pisma u cijelosti je objavljen na stranicama DORH-a.

"Emisija 'Otvoreno' koja je sinoć emitirana na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, s početkom u 21.50 sati, bavila se temom korupcije u sportu. Gosti emisije, između ostalih, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima. Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadle┼żan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu. Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji. Iako se više sudionika „ograđivalo“ da ne mogu govoriti o sudskom postupku koji je u tijeku, glavna tema emisije bio je upravo sudski postupak koji se protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika na temelju optu┼żnice USKOK-a vodi pred ┼Żupanijskim sudom u Osijeku. Tako se u emisiji u više navrata raspravljalo i komentiralo postupanje USKOK-a u konkretnom predmetu, a USKOK nije imao mogućnost da javnosti prezentira "svoju stranu priče". Naravno, koliko bi to bilo moguće imajući u vidu stadij konkretnog sudskog postupka. Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Da li je to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti? Javnost dakako ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama. Mo┼że li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne mo┼że. Negativne posljedice takvog postupanja su dalekose┼żne jer je onemogućavanje USKOK-u da sudjeluje u emisiji dovelo ne samo do nepotpunog i neobjektivnog izvještavanja javnosti već je stvorena realna mogućnost posrednog utjecaja na tijek konkretnog sudskog postupka. Smatramo da je ovakvo postupanje Hrvatske radiotelevizije, koja bi trebala biti javna televizija, neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo", stoji u priopćenju USKOK-a.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/uskok-uputio-pismo-uredniku-emisije-otvoreno-1176512 - www.vecernji.hr

Iznajmljivanje šatora

Pratite nas i na facebookuViÜe