KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Sudac Kolaku┼íić očekuje da će ga izbaciti sa suda
21.01.2018

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić gostovao je kod Stankovića i otkrio kako bi pristao biti ministar pravosuđa u Karamarkovoj vladi da je dobio slu┼żbeni poziv. Otkrio je i kako bi se u budućnosti mogao baviti politikom.

┼Żele ga izbaciti sa suda

Naime, protiv Kolakušića pokrenut je stegovni postupak zbog kršenja sudačke etike i on očekuje da će uskoro završiti svoju sudačku karijeru. Naime, Sudačko vijeće odlučilo je da je povrijedio članak kodeksa sudačke etike, točku 12 jer je na Indexu i na N1 komentirao svoje izuzeće u stečajnom postupku i postupku o Agrokoru koji se vodi na Trgovačkom sudu. U obrani Kolakušić navodi da su to tra┼żili iz javnobilje┼żničke komore i Agrokora, no oni to demantiraju. Kolakušić smatra da nije pogriješio jer mu se stavlja na teret da je komentirao sudsku odluku, a tvrdi da se ne radi o sudskoj odluci, no nije se ┼żalio jer je uvjeren da će biti razriješen bez obzira na sve.

Na pitanje Stankovića što dalje, Kolakušić ka┼że: "Očekujem da ću biti razriješen sudačke du┼żnosti i da ću se očito morati baviti nečim drugim, a to bi mogla biti politika".

Kolakušić tvrdi da nije povrijedio sudačku etiku, dapače, već da promovira sudstvo gdje god mo┼że.

"Borim se protiv toga da sudovi postaju javni bilje┼żnici. Borim se protiv toga da kriminal ne postane potpis suda", dodao je.

Konzum tra┼żio izuzeće


Podsjetimo, Trgovački sud u Zagrebu u travnju je udovoljio zahtjevu Konzuma koji je zatra┼żio izuzeće Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum. Konzum je od predsjednika zagrebačkog Trgovačkog suda zatra┼żio izuzeće suca Kolakušića jer smatraju da je "svojim javnim istupima i postupanjem potvrdio svoju pristranost u izvršavanju sudačke du┼żnosti". Sucu Kolakušiću zamjeraju istupe u javnim raspravama o posebnom zakonu koji je pisan za Agrokor. Navode kako je Kolakušić, između ostalog, zakonodavni okvir koji je prihvatio sabor "pogrešno interpretirao i predstavio javnosti kao 'krađu'", što, po Konzumu, pokazuje subjektivan i pristran odnos.

Kolakušić je u odgovoru Konzumu tvrdio da je "sudac du┼żan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga" u javnim raspravama, ali Trgovački sud udovoljio je Konzumu.

"Trgovački sud u Zagrebu kao jedini nadle┼żni sud pretvoren je u fikus – kvazi sud bez ikakvih ovlasti koje sud čine sudom, a to je nepristranost i samostalnost. Vidjeli smo na primjeru ovršnih rješenja kako Europski sud gleda na sudjelovanje tijela kojima nije mjesto u sudskim postupcima – ne priznaju se u EU-u. Svi smo svjesni toga da je nu┼żna istinska reforma pravosuđa i nema kvalitetnog zakona bez ravnopravnog sudjelovanja u njihovoj izradi ministarstava pravosuđa, gospodarstva i financija", komentirao je tada Kolakušić činjenicu da se u raspravi o Lex Agrokoru najviše slušalo Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija, a Ministarstvo pravosuđa najmanje.

"U pouci o pravnom lijeku rješenja o izuzeću piše da ┼żalba nije dopuštena, ali i da piše nešto drugo ne bi je imalo smisla podnositi. Odluka zasigurno nije donesena bez konzultacija, s obzirom na to da je dijametralno suprotna identičnoj situaciji s predstečajnim zakonom i ranijim zahtjevom za izuzeće po istoj osnovi koji je ranije odbijen", kazao je tada Kolakušić.

 

.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e