KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Kinezi odlaze na tamnu stranu Mjeseca
30.01.2018

Kina ┼żeli postati prva zemlja koja će 2018. godine svoju letjelicu spustiti na tamnu stranu Mjeseca. Ambiciozan plan nadasve. Naime, razvijaju svemirski program za koji su uvjereni kako će doprinijeti ugledu zemlje u svijetu. Za njih je to simbol nacionalnog presti┼ża.  U dokumentu vlade o politici Kine u području svemirskih istra┼żivanja u narednih pet godina navodi se: “Istra┼żivanje svemira, razvoj svemirske industrije i izgradnja Kine u svemirsku super silu jeste san kojem neprekidno te┼żimo”. Agencija AP navodi da je cilj Pekinga vjerojatno slanje astronauta na Mjesec.

Inače u studenom su kineski astronauti završili najdu┼żu kinesku ekspediciju u svemiru. U lipnju kreće misija Chang’e 4. Kinezi planiraju lansirati raketu koja će na sebi nositi satelit te┼żak 425 i postaviti ga u orbitu 60.000 kilometara iza Mjeseca. Dosad nitko nije slao letjelice na udaljeniju stranu Mjeseca. Postoji i mogućnost kako bi to bi trebalo riješiti problem – nemogućnost komunikacije sa Zemljom. Kinezi navode kako će u ovoj misiji raketom poslati ‘pribor za poljoprivredu’, a mediji javljaju kako će u letjelici biti i kukci, te promatrati kako biljke rastu na Mjesečevoj površini.

Inače, od strane koja je vidljiva nama sa Zemlje, tamna strana Mjeseca izgleda drugačije jer ima manje tamnih područja i više kratera raznoraznih veličina, prenosi Guardian.

Jedna od raznih teorija zavjere koja se spominje jest, kako će astronaute na tamnoj strani Mjeseca dočekati izvanzemaljci.  Valja spomenuti i još jedne nevjerojatne navode. Naime, postoji teorija koja navodi i kako je Mjesec ustvari svemirski brod. Takve nabode potvrđuju se navodima kako je mjesec prirodni satelit ali da je u velikoj mjeri šupalj te preuređen od strane izvanzemaljske civilizacije  kao velika svemirska baza.

Podsjetimo još i na navode sovjetskog astronoma Nikolaja Kozirjeva koji je objavio kako je 1958. i 1961. u blizini kratera Aristarh opazio nešto nalik vulkanskoj aktivnosti. Anomaliju na be┼żivotnom licu Mjeseca prvo je otkrio teleskopom, iz zvjezdarnice u Pulkovu, a potom ju je potvrdio i spektogramima. Krajem 1963. godine četiri istaknuta američka astronoma su potvrdila Kozirjevljeve izvještaje, rekavši da je u krateru Aristarh sigurno došlo do neke aktivnosti, mo┼żda vulkanske….

Što će otkriti kineska letjelica, saznat ćemo u dogledno vrijeme.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=102&v=jdkMHkF7BaA

 


Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e