KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Mali dioničari Agrokora tra┼że smjenu Ramljaka
31.01.2018

U hotelu Intercontinental danas je odr┼żana press konferencija Udruge manjinskih dioničara Agrokora.

Povod konferenciji su otkrivanje novih dokumenata koji govore o neispravnom radu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka te jamstva koja su ovisna društva izdavala u korist Agrokora kao vladajućeg društva i moguća veza između zabrane osporavanja i faktura.

Na press konferenciji govorili su Miroslav Jeličić-Purko, potpredsjednik Udruge manjinskih dioničara, te odvjetnik Boris Ivančić.

"Cilj ove pressice je predstavljanje dva va┼żna dokumenta koji pokazuju da ono što je radio Ante Ramljak nije bilo u skladu sa zakonima te da je pretvorio jedan akt u nešto što je već napravilo jako velike štete", rekao je Jeličić-Purko.

Pojasnio je kako su prošlog tjedna na sudu pronašli dokument za koji nitko od njih prije nije znao, a podnesen je sudu jer su svi vjerovnici morali pokazati dokaze za svoje tra┼żbine prema Agrokoru.

Manjinski dioničari Agrokora su potom na press konferenciji pokazali dokument o sindiciranom kreditu Agrokora iz 2016. godine, koji je vrijedan 100 milijuna eura. Iz njega je vidljivo da Agrokorove kompanije kao što su Jamnica, Belje i Ledo nisu smjele preuzimati jamstva za kredite u njegovom punom iznosu.

"Ramljak ne mo┼że napraviti nagodbu kako je zamislio"

Zbog toga mali dioničari tra┼że smjenu izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka. Naime, tvrde da se nije smjelo dogoditi da iste banke prijave puni iznos osiguranja po jamstvu, što je Ramljak znao, ali su mu jamstva bila itekako potrebna.

"Ovaj ugovor je va┼żan zato jer su jamstva nepravomoćno osporena i Ramljak ne mo┼że napraviti nagodbu kako je zamislio", rekao je Jeličić-Purko pa dodao: "Udruga manjinskih dioničara napravila je plan nagodbe koji će biti prezentiran sljedeći tjedan. Članak 49. Zakona o izvanrednoj upravi ka┼że da će se učinci tog zakona provjeravati dvije godine nakon dana njegova završetka. Naš plan nagodbe će biti dokument za usporedbu sa slu┼żbenom nagodbom."

"Kako je moguće da samo jedna tvrtka za savjetovanje ima prihod veći od svih ostalih zajedno?"

"Jučer smo bili svjedoci isplata Texo Managementu (bivša Ramljakova firma, op.a.) od 12 do 13 milijuna kuna na godinu. Uvijek je pitanje dobiva li se vrijednost na novac. Ja ne znam na što oni misle, jer je Ramljak potpisao da neće osporavati jamstva po roll up kreditu, a ovdje vidimo da je on to bio du┼żan. Po izvješću Hanfe, sve hrvatske tvrtke za savjetovanje su lani imale prihod od 11 milijuna kuna. Kako je moguće da samo jedna zarađuje 13 milijuna kuna?" zapitao se Purko.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e