KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Idućeg tjedna kreće isplata milijardu kuna poticaja za 100 tisuća hrvatskih poljoprivrednika
17.02.2018

Jučerašnje razgovore s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i kolegijem povjerenika o ključnim europskim temama, predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je detaljnim i sadr┼żajnim.

Kazao je da se radi o nastavku dinamičnih europskih aktivnosti, koje su započele prošloga tjedna kada je govorio o budućnosti Europe na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta, dok ga sljedeći tjedan očekuje neformalni sastanak Europskoga vijeća i sastanak s glavnim tajnikom NATO-a.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se na pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru EU, koji će krenuti u svibnju te je u tom kontekstu najavio posjet povjerenika za proračun i ljudske resurse Günthera Oettingera Zagrebu u o┼żujku.

Pojasnio je da će ključ rasprave, s obzirom da će ovo biti proračun bez Ujedinjene Kraljevine, biti kako ostati u okvirima prihoda koji mogu na rashodovnoj strani namiriti sve političke prioritete Europske unije. Pritom dr┼żi da više nije odr┼żiva raspodjela u kojoj dvije trećine sredstava odlaze samo na politiku kohezije i poljoprivrednu politiku te, prije svega, vidi prostor za teme koje moderniziraju prioritete Europske unije, a to su znanost, istra┼żivanje, inovacije, mladi, zapošljavanje, pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti te globalne uloge EU.

Hrvatska, kazao je, u tom kontekstu treba kapitalizirati svoje članstvo i svojim građanima pribli┼żiti koristi pripadnosti najrazvijenijoj svjetskoj organizaciji te je stoga izrazila svoju načelnu spremnost na povećanje davanja dr┼żava članica. Dodao je da će istodobno EU raditi na novim načinima generiranja izvornih prihoda unije čime bi se olakšalo ukupno punjenje proračuna.

Druga tema o kojoj je jučer bilo riječi, a koja je također va┼żna za Hrvatsku, je pitanje proširenja. Predsjednik Vlade kazao je da se na Hrvatsku u tom kontekstu gleda kao na vrlo bitnu dr┼żavu koja svojim iskustvom i blizinom svih šest dr┼żava koje su u procesu proširenja mo┼że odigrati ulogu poveznice, poticaja i transfera znanja. Pritom je naglasio da sve te zemlje trebaju biti vrednovane na temelju individualnih postignuća i ispunjavanja kriterija.

„To je okvir u kojem ćemo voditi našu odgovornu politiku i nastojati da sve nama susjedne zemlje što učinkovitije i br┼że ispune kriterije i postupno postanu članice EU, jer smatramo da je to i u njihovom interesu i u interesu Hrvatske. Upravo takva politika, uključivši i rješavanje otvorenih graničnih pitanja, je primljena s puno razumijevanja od cijelog kolegija Europske komisije“, poručio je Plenković.

Što se tiče aktivnosti na pripremama za pridru┼żivanje schengenskom prostoru, predsjednik Vlade kazao je da je Hrvatska pokazala da je zrela i odgovorna članica Europske unije koja će biti u stanju kontrolirati vanjske granice.

Govoreći o digitalnoj ekonomiji, u kontekstu posjeta potpredsjednika Europske komisije za jedinstveno digitalno tr┼żište Andrusa Ansipa, predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako ona treba biti projicirana kroz tri temeljna stupa. Prvi je jačanje digitalnih vještina u društvu općenito, pri čemu je osobito va┼żna uloga obrazovnoga sustava. Drugi je razvoj pametnih tehnologija u gospodarstvu, čime ćemo ojačati našu konkurentnost. A treći je organizacija javne uprave koja će unaprijediti usluge svih dr┼żavnih institucija.

„Sve ćemo to objediniti u digitalnoj strategiji koja mora biti gotova do kraja ove godine“, najavio je Plenković i dodao da je potrebno ukorijeniti kulturu korištenja jednostavnijeg, br┼żeg i jeftinijeg djelovanja za hrvatske građane i institucije.

Što se tiče gospodarskih rezultata, Plenković je izrazio zadovoljstvo povećanjem izvoza za 13,9 posto. S obzirom da je i hrvatski izvoz i hrvatski uvoz u velikoj mjeri orijentiran na članice Europske unije, ponovio je ambiciju Hrvatske za pridru┼żivanje eurozoni.

Istaknuo je da, nakon isplaćenih avansa od 950 milijuna kuna u studenome, od idućeg tjedna kreće isplata dodatnih milijardu kuna za 100 tisuća poljoprivrednih  gospodarstava.

Spomenuo je i da je projekt „Za┼żeli“, namijenjen poticanju zapošljavanja ┼żena, sada na milijardu kuna, što će omogućiti da se na skrbi za starije zaposli 5 do 6 tisuća ┼żena diljem Hrvatske.

Najavio je da će se idućeg tjedna u Virovitici odr┼żati četvrta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a posebne dvije teme bit će poljoprivreda i gospodarstvo.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e