KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
(VIDEO) HDZ puca po ┼íavovima: KRPINA 'OPLEO' PO PLENKOVIĆU
21.03.2018

Premda pokušava ostaviti dojam kako ga se ne tiče previše ono što se oko njega događa, premijer Andrej Plenković sasvim sigurno ne spava spokojno. Naime, najava ratifikacije Istanbulske konvencije, koja je bila dio HDZ-ovog izbornog programa, unijela je nemire među članstvo vladajuće stranke, a pritisci na Plenkovića sve su sna┼żniji.

‘Na noge’ su ustali konzervativci iz HDZ-ovih redova, protiv Konvencije se buni i dio konzervativnih stranaka poput Hrasta, a desne udruge i aktivisti pripremaju prosvjede diljem Hrvatske te se sve intenzivnije progovara i o referendumu. Prosvjede udruga i desnih stranaka Plenković bi uspješno ignorirao da im se postepeno ne pridru┼żuje sve veći broj HDZ-ovaca. Stječe se dojam kako premijera u ovim trenucima podr┼żava tek Jandroković koji danima javnost pokušava uvjeriti kako su članovi HDZ-a za ratifikaciju, ali što se on gorljivije trudi naciju uvjeriti u svoju teoriju, to je veći broj članstva koji javno pokazuje otpor prema ratifikaciji.

Nije tajna da i u samoj rukovodećoj piramidi stranke ima podosta onih koji zahtijevaju unutarstranački referendum ili pak odgodu ratifikacije, što su za Plenkovića neprihvatljive opcije. Ideja o unutarstranačkom referendumu načeta je i u Benkovcu, gdje je HDZ slavio 28.obljetnicu osnutka, a govor jednoga od osnivača Drage Krpine teško da je u vodstvu stranke ostao nezamijećen, tim više što je u publici sjedio i ministar Lovro Kuščević te jedan od najutjecajnijih HDZ-ovaca Bo┼żidar Kalmeta – koji se jedno vrijeme spominjao u kontekstu pokretača nove ‘anti Plenković’ struje. No, on sam ima previše ‘putra na glavi’ pa se Plenkovićem vjerojatno ne sti┼że baviti.

Krpina je s pozornice odaslao premijeru vrlo značajne poruke, ne birajući riječi te obraćajući se posebno Kuščeviću od kojega je zahtijevao da poruke prenese premijeru. Ono što bi premijera u cijeloj toj priči moglo zabrinuti pljesak je kojega je dobio od okupljenih sudionika na spomenutom obilje┼żavanju. Krpina je u svom govoru obratio pozornost na jedan od najvećih hrvatskih problema, odnosno na iseljavanje te se zapitao zašto se energija troši na rasprave o Istanbulskoj konvenciji, umjesto da se bavimo onime što narod uistinu muči. Premijera je jedan od osnivača stranke pozvao da odgodi ratifikaciju Konvencije.

”Konvencija mo┼że pričekati, nikome nije jasno čemu tolika zbrka i ┼żurba oko njezine ratifikacije”, poručio je Krpina uz napomenu da su oni pismeni i da znaju čitati. Posebno se obrušio na HDZ-ovu europarlamentarku Dubravku Šuicu. ”Hrvatski biskupi stoljećima su branik hrvatskog nacionalnog identiteta. Oni su to i danas. Ne pristajem da se njihova stajališta ignoriraju i da im jedna Dubravka Šuica govori da će im neke stvari pojasniti”, bio je oštar Krpina.

Kada je u pitanju Istanbulska konvencija, koplja se lome i u šibensko-kninskom ogranku. Prema pisanju portala šibenski.hr, koji se poziva na dio članova iz ove podru┼żnice, prošlog vikenda ondje se odvijala ozbiljna drama. Priopćenjem se prvo obratio šef ┼Żupanijskog odbora stranke Nediljko Dujić koji je u ime ┼żupanijske Koordinacije HDZ-a dao potporu ratifikaciji, ali potom se oglasio Ivica Bratić iz ┼żupanijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman tvrdeći da Dujić u javnost plasira neistine te da nisu sva stranačka tijela podr┼żala ratifikaciju, jer se ta tijela nisu niti sastala da bi o Konvenciji raspravljala.

Premijeru polako, ali sigurno leđa okreću i crkveni poglavari koji pozivaju narod na prosvjed zbog protukršćanskih dijelova Konvencije, a ono što ga dodatno treba zabrinuti jest da potporu u cijelosti neće dobiti niti od oporbe, jer slu┼żbeni stav SDP-ajest taj da ratifikaciju ne namjeravaju podr┼żati ukoliko ista bude predlo┼żena uz prethodno spominjane ograde. Pred Plenkovićem je očigledno kompleksno razdoblje, a demokraciju na koju se nerijetko voli pozivati sada mo┼że ┼żivjeti i do┼żivjeti u punom zamahu. Međutim, pitanje jest: je li ispravno ignorirati potrebu za istom?

https://www.youtube.com/watch?v=kabMAQkFMWQIznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e