KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Josip Perković potvdrio da je Vladimir ┼áeks radio za UDBU
02.05.2018

Vladimir Šeks, ulo┼żio je silan napor i anga┼żirao ekspertni tim kako bi samog sebe oprao od udbaške prošlosti, a onda je stiglo pismo iz njemačkog zatvora koje su objavili neki portali.

„Da, bili ste suradnik SDS-a..“

U tom pismu, bez puno filozofiranja, temeljem jasnih argumenata, ali i zdrave pameti, Josip Perković tvrdi da je Šeks, ne samo bivši konfident UDBE, nego štoviše najbolji suradnik tadašnje slu┼żbe i osoba koja je u svoju mre┼żu tijekom dugogodišnje suradnje,  uvukla čitav niz hrvatski orijentiranih intelektualaca i domoljuba.

Perković u pismu navodi:

„Da, bili ste suradnik/informant SDS-a i na vezi u centru Osijek. Točno su opisani počeci vašeg kontakta koji se dogodio 13. 6. 1974. nakon epizode u Belišću, u kući obitelji Bagarić. Malo to dorađujete – nailaskom mojih kolega sakrili ste se unutar stana. Bili ste silno uplašeni i sutradan ste samoinicijativno došli u Centar SDS u Zagrebačku 2. Zbog silnog Vam je straha i uzbuđenosti pozlilo – morali ste u toalet, koji je tik uz kancelariju u kojoj je s Vama razgovor obavljen. Uvjereni ste bili da su moji kolege u kuću Bagarić došle zbog Vas i Vaših aktivnosti tamo. Da, krenulo je kao Kolega, a nastavilo se kao Dejan…

Navodite da ste bili u obradi i pod nadzorom telefona i slično. Za poznate osobe to je uobičajeni način maskiranja. Razne uratke slu┼żbe dobivalo je mnogo osoba – od lokalne političke sredine do vrha dr┼żave, dr┼żavna i partijska struktura, ali i unutar same slu┼żbe. Poznato ime, sudionik svih kontakata, a da nije u obradi i pod nadzorom, bilo bi sumnjivo.

Obrada nam je osiguravala mir i konspirativnost, a nadzor telefona – lakše ‘skidanje’ sadr┼żaja i autentičnije nego da se slu┼żba osloni samo na Vašu interpretaciju.“

Predsjednik Ustavnog suda posrednik u pregovorima?

Između ostalih, Perković u pismu spominje i Miroslava Šeparovića, aktualnog predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske, koji je po njegovim riječima bio posrednik u dogovaranju susreta Šeksa i Perkovića.

“Posrednik je bio Miroslav Šeparović, koji me izvijestio kako Sova ┼żeli da ga posjetim u zgradi Sabora. Bio je tada predsjednik Sabora, odazvao sam se. Prvom razgovoru (kratko) bio je nazočan i MŠ. Isključivo smo razgovarali o “Sova-slučaju”. Moj problem tada nismo niti spomenuli.

Tih dana u tisku su objavljeni različiti tekstovi na štetu Sove, i on je ┼żelio savjet kako to prevladati i predlo┼żio je da se sve ospori mojom izjavom te zatra┼żio da se ponovno radi toga vidimo za dan – dva.”

Po svemu sudeći, došlo je do međusobnog obračuna unutar Udbe, koji bi trebao zainteresirati i obavještajnu zajednicu Republike Hrvatske. Naime, ako je uistinu došlo do tih susreta Šeksa i Perkovića, onda bi morali postojati neki obavještajni tragovi i bilješke o tim zbivanjima. Čini se kako je Perković godinama trgovao kompromitirajućim istinama o najmoćnijim ljudima Hrvatske, nadajući se kako će mu šutnja i diskrecija, osigurati trajnu dr┼żavnu zaštitu od međunarodnog kaznenog progona zbog slučaja „Đureković“.

Ratni plan Josipa Perkovića

Kao iskusni agent, Perković zasigurno nije u jednom pismu potrošio svu municiju. S druge strane, dok god postoji nada u ┼żalbeni postupak i eventualnu slobodu, Perković se neće upuštati u totalni rat s kadrovskom ostavštinom Udbe, koja na neki način, i dalje vlada Hrvatskom, već će kalkulirati i slati prikrivene i otvorene poruke vlasti da se uključe u akciju spašavanja agenta Perkovića. Ulogu u toj akciji, mogao bi imati i sam predsjednik Vlade Andrej Plenković, odnosno navodno njegov otac, kojeg Perković zasad ne spominje. Ako se Perković razve┼że o svemu, svakome i svačemu, i Plenkovića bi mogla uhvatiti panika. Doduše, sve daljnje optu┼żbe od strane Perkovića, nakon što su me zapečati sudbina, protumačit će se kao la┼żi očajnika. Kako sada stvari stoje, izgleda da je u Hrvatskoj prekasno za mnogo toga, pa tako i za samu istinu.

 


Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e