KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
'KREATIVNI RED' PETRE TURKOVIĆ
07.06.2018

S velikom radošću pratim slikarsko napredovanje Petre Turković, polaznice likovne radionice iučenice osmog razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“,  koja se svojim slikarskim umijećem i dječjim entuzijazmom izdvaja kao talentirani mladi umjetnik. Petra Turković iz više razloga zaslu┼żuje svoju prvu samostalnu izlo┼żbu slika u našoj Prvoj hrvatskoj dječjoj galeriji, jedinoj takvog tipa u dr┼żavi.

Kad promotrimo izlo┼żene radove, primjetit ćemo da Petra likovnim problemima pristupa sistematično, djelomično čak s matematičkom preciznošću,a što je očito genetska predispozicija jer su i mama i tata matematičari-fizičari, a umjetničku crtu vuče i od bake koja je u školi predavala likovni.

Za ovu izlo┼żbu odabrao sam animalne motive(konja, mačaka, pasa, divljih ┼żivotinja, leptira…) ostvarenih pastelnom tehnikom, koji su najbrojniji i na kojima se najbolje uočava napredak u procesu nastajanja. S Petrom se dru┼żim posljednjih 4-5 godina u školi crtanja,i osim pastela kao njezineprimarne tehnike,primjećujem da je u zadnjim radovima sklona i eksperimentiranju s različitim tehnikama. Kod Petre nema slučajnosti, ona vješto kontrolira svaki potez od početka do kraja, i ima jasan plan kako ostvariti zamišljeno.

Svi radovi posjeduju svojuplastičnost, pogođeni volumen, a mogu se zamijetiti i sna┼żni prinosi u koloritu, shvaćanju i osjećaju odabranog motiva. U svaki ovaj rad ulo┼żen je veliki trud i zahtjevnost mirne ruke, kao i velika volja da se prenese svoj osjećaj svijeta u čudesni svijet likovnosti. To je pravi put umjetničke radoznalosti, ono što daje izvorna remek-djela kroz koja se autori otkrivaju publici i prenose svoje vizualne percepcije svijeta oko nas.

Petra marljivo, vješto i stilski odmjereno gradi svoj budući likovni izričaj, a u izboru između matematičkog i kreativnog izra┼żavanja, uvjeren sam da će u kreativnompronaći svoj uspješan ┼żivotni put.

Igor Brkić, ak.kipar-prof.lk.

Petar Babić,prof.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e