KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUÅ TVENI ŽIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
KAKO JE NOVINAR IZ KENIJE POKLOPIO PLENKOVIĆA
27.06.2018

Bubnuo i ostao živ – teško da bismo drugačije mogli opisati ono što je jučer premijer Plenković prevali preko svojih usta. Iako je, pred svjedocima, kamerama i, što je najgore, internetom, rekao kako bi ‘u Africi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj’, iz njegovog su ureda hitro reagirali rekavši kako ‘premijer nije uspoređivao standard Hrvatske i afričkih zemalja, već da je govorio o demografskom izazovu’.

Ljudi im baš i nisu povjerovali pa se premijer Plenković našao na meti tisuća i tisuća kritika, a neki su za mišljenje odlučili pitati one koji su se našli u toj premijerovoj usporedbi.

Tako je Srećko Matić, urednik na Deutsche Welleu, za mišljenje upitao svog kolegu Chrispina Mwakideua, novinara iz Kenije koji je ukratko prkomentirao što misli o izjavi premijera Plenkovića.

‘Ne znam o čemu je hrvatski premijer govorio kad je rekao da toliko Afrikanaca sanja o hrvatskom načinu života, jer vjerujem da velik broj Afrikanaca ni ne zna gdje se Hrvatska nalazi i kakav je tamo život. Siguran sam da je dobro, da je okej, ali ako pričate s Afrikancima, većina će vam reći da bi voljeli živjeti u bogatim europskim zemljama poput Njemačke, UK, Francuske ili pak u Australiji ili SAD-u. To su zemlje u koje mnogi Afrikanci žele imigrirati. Ali Hrvatska je relativno mala, nepoznata, u istoj je kategoriji s Bugarskom i ostalim malim balkanskim zemljama. Ne bih se složio s tvrdnjom da mnogi Afrikanci sanjaju o ‘hrvatskom životu’, rekao je Mwakideua.

Što drugo reći, nego, čovjek nas je ekspresno stavio tamo gdje nam je mjesto. Možda bi ovo trebalo pokazati i predsjednici koja nam je svima (opet pred tim nezgodnim internetom koji sve pamti) skromno obećala da će ‘Hrvatska biti među najrazvijenijim državama EU i svijeta’.

 


Iznajmljivanje Å¡atora
Pratite nas i na facebookuVi?e