KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Dr┼żava preuzela dug Petrokemije od 450 milijuna kuna
19.07.2018
Vlada je na sjednici donijela odluku o kupovini tra┼żbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna, a kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, ta odluka je va┼żna za dokapitalizaciju tvrtke koja bi trebala uslijediti, kao i dugoročno i kvalitetno poslovanje.
 
Kako je izvijestila dr┼żavna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš ┼Żigman, Petrokemija d.d. je u procesu pronala┼żenja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.
 

 "Međutim, s obzirom na gubitke u prethodnim razdobljima, ali i procijenjene gubitke u 2018. godini, značajne potrebe za investiranje u postrojenje i nedostatak obrtnog kapitala, a da bi se osigurala dugoročna odr┼żivost Petrokemije. potrebno je i dodatno smanjiti dug u bilanci, odnosno dodatno povećati kapital. Ovom odlukom predla┼że se Vladi RH da ovlasti ministra nadle┼żnog za gospodarstvo da u ime Vlade kupi tra┼żbine od banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna", kazala je Mikuš ┼Żigman. 

 
Smatra kako je odluka bitna za dokapitalizaciju
 
Premijer Andrej Plenković poručio je da smatra da je ta odluka va┼żna za dokapitalizaciju koja će uslijediti te da će omogućiti dugoročno i kvalitetno poslovanje, kao i restrukturiranje Petrokemije.
 
Kako je navela dr┼żavna tajnica, Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnote┼żu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. godine bio veći od 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan, u iznosu od 196 milijuna kuna.
 
"Nakon što RH preuzme tra┼żbine prema Petrokemiji d.d., iste će na slijedećoj skupštini društva biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio navedenih tra┼żbina pretvorenih u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. godini, a dijelom i za istu svrhu u 2018. godini", pojasnila je Mikuš ┼Żigman.
 
 
 
 
 
 


Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e