KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Slovenski parlament donio zakon protiv tu┼żbi hrvatskih građana u slučaju 'Ljubljanska banka'
19.07.2018

Zakon za zaštitu kapitalne investicije dr┼żave u Novu Ljubljansku banku (NLB) potvrđen je s 59 glasova za i 11 protiv.

Protiv zakona bili su samo zastupnici Ljevice (L) i Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Većina parlamentaraca slo┼żila se s tumačenjem vlade da zakon omogućava br┼żu privatizaciju NLB-a i to po većoj vrijednosti od one koju bi investitori ponudili kada bi se banka prodavala s teretom tu┼żbi pred hrvatskim sudovima.

Ako bi došlo do prisilnih ovrha nad imovinom NLB-a temeljem pravomoćnih odluka hrvatskih sudova, NLB će ih osporavati i podnositi ┼żalbe na nepravomoćna rješenje, a u slučaju prisilne naplate šteta za banku će se kompenzirati iz dr┼żavnog fonda za sukcesiju ili iz B-bilance dr┼żavnog proračuna, predviđa zakon.

Tehnički premijer Miro Cerar tvrdio je posljednjih dana da bi nedonošenje zakona nanijelo veliku štetu, jer strani investitori procjenjuju da tu┼żbe u Hrvatskoj predstavljaju rizik za banku od oko 400 milijuna eura. U to je uračunato 170 milijuna eura tra┼żbina za staru prenesenu deviznu štednju te kamate za gotovo 30 godina.

Po sporazumu s Europskom komisijom, Slovenija mora polovicu banke prodati ove godine, a četvrtinu 2019.

Analitičari smatraju da je realna cijena za 100 posto dionica banke oko 1,6 milijardi eura, što odgovara njezinoj knjigovodstvenoj vrijednosti.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e