KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Uz pokroviteljstvo ┼Żupanije, u Cvetkovcu predstavljene stare hrvatske sorte voćki
14.09.2018
U Društvenom domu u Cvetkovcu u petak, 14. rujna odr┼żana je prezentacija i promocija starih hrvatskih sorti voćki u organizaciji i uz pokroviteljstvo Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije, OPG-a Horvatić i Općine Rasinja.

Program je započeo uz nastup zbora Udruge umirovljenika Matica Općine Rasinja, a zatim je brojne okupljene pozdravio domaćin Pavao Kovačić, koji zajedno sa Zdenkom Horvatić brine o preko 2000 sorti voća, od čega čak 700 sorti jabuka, 250 sorti krušaka, 81 sortu trešanja, 80 sorti marelica te ostalog voća.

Načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman pohvalio je Kovačića na ljubavi prema voćarstvu i predanosti sakupljanju starih vrsta voćki, dodavši kako je to velik potencijal za Općinu jer stalno dolaze posjetitelji iz cijele Hrvatske i inozemstva. Također je zahvalio ┼Żupaniji na pokroviteljstvu i doprinosu razvoju voćarstva, naglasivši kako je ovakva suradnja pravi put za budućnost.

Pozdrave sudionicima i predavačima uputio je i ┼żupan Darko Koren, koji je podsjetio na dugogodišnju podršku ┼Żupanije ovom projektu i suradnju s Kovačićem koji je ostvario izniman uspjeh u prikupljanju starih sorti voćki.

Poljoprivreda je grana gospodarstva koja je izuzetno zahtjevna, ali i koja nevjerojatno napreduje u svim segmentima. Svatko tko se ozbiljno ┼żeli baviti poljoprivrednom i biti konkurentan, mora uključiti znanost, čemu idu u prilog i ova današnja predavanja, no OPG Horvatić također je primjer očuvanja tradicijskih vrijednosti u voćarstvu koje imaju svoje mjesto i značaj.“, naglasio je ┼żupan, zahvalivši Općini Rasinja na suradnji i dodavši kako će ┼Żupanije i nadalje podr┼żavati i promovirati ovakve projekte.

Prezentaciji su prisustvovali i zamjenik ┼żupana Darko Sobota, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke ┼żupanije Josip Krajičković, direktor Sektora razvoja poljoprivrede Podravke dr.sc. Zdravko Matotan, predstavnici HGK ┼Żupanijske komore Koprivnica te brojni ostali gosti.

Nakon uvodnih riječi na rasporedu su bila predavanja te je tako o očuvanju tradicionalnih i autohtonih sorti voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj govorio dipl.ing.agr Danijel Čiček iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, o očuvanju starih sorti govorila je prof.dr.sc. Martina Skenderović Babojelić iz Agronomskog fakulteta Zagreb, a temu „Otpornosti starih sorti jabuka na plijesan“ predstavili su  doc.dr.sc. Ante Lončarić i doc.dr.sc. Bojan Šarkanj iz Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. „Mogućnost subvencioniranja starih sorti kroz IAKS mjera Ruralnog razvoja“ prezentirala je mr.sc. ┼Żeljkica Oštkapa-Međurečan iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne slu┼żbe, a okupljeni su pozvani i na 20. Dane voća Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije koji će se odr┼żati 28. i 29. rujna u Đurđevcu.

Po završetku predavanja, krenulo se u obilazak OPG-a Horvatić i razgledavanje impresivne zbirke starinskih sorti voćki, među kojima su prednjačile jabuke, a gosti su ih tom prilikom mogli i degustirati te doznati osnovne informacije kako se o njima ispravno brinuti.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e