KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
'Plenković zlorabi članstvo Hrvatske u EU i nastupa kao da je premijer BiH!'
19.10.2018

U pisanoj izjavi koja je iz Vijeća ministara BiH dostavljena medijima Zvizdić, koji du┼żnost obnaša u tehničkom mandatu do uspostave nove izvršne vlasti na temelju rezultata provedenih 7. listopada, upozorio je kako nedavne istupe premijera Plenkovića u tijelima Europske unije kao i tijekom njegovih bilateralnih susreta vidi kao "pokušaj uspostave paternalističkog ponašanja" prema Bosni i Hercegovini.

"Plenković zlorabeći članstvo Hrvatske u EU nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i izravno miješanje Hrvatske u unutarnja pitanja u BiH", Zvizdićevo je stajalište.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH zapravo je aludirao na izjave i komentare hrvatskog premijera o njegovim susretima s du┼żnosnicima iz dr┼żava-članica EU vezane za ishod nedavnih izbora u BiH, uključujući ocjenu kako je izborom ┼Żeljka Komšića za člana Predsjedništva BiH mimo većinske volje birača hrvatske nacionalnosti narušen duh Daytonskog sporazuma. 

Zvizdić tvrdi kako Plenković na ovaj način "pokušava institucionalno uspostaviti netočne, selektivne i konfuzne teorije o ugro┼żenosti samo jednog naroda u BiH".

"Siguran sam da Plenković zna da su, sukladno odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijelom teritoriju BiH te da u bilo kojoj instituciji na razini BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH ne mo┼że, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena niti jedna odluka protivno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda", izjavio je Zvizdić, koji je na proteklim izborima izborio mandat zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Kao dokaz ravnopravnosti Zvizdić navodi da je 30 posto Hrvata na vodećim du┼żnostima u BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH u odlasku sada dodatno tvrdi kako je zahvaljujući "razini tolerancije koju posebno pokazuje bošnjački narod" uspostavljena gotovo paritetna nacionalna zastupljenost na vodećim du┼żnostima na razini BiH. Kao dokaz tomu nudi konstataciju kako je iz hrvatskog naroda, kojega je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, na vodećim du┼żnostima gotovo 30 posto.

"To u cijelosti demantira bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti", kazao je Zvizdić dodavši da postojeći ustavno-politički sustav BiH, u kojem etničko načelo nadvladava građansko, nije sukladan suvremenim europskim i demokratskim standardima, s čim su upoznati i svi predstavnici stranih dr┼żava i europskih i međunarodnih institucija.

"Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove dr┼żava i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih veleposlanstava u BiH i u kontaktima s du┼żnosnicima BiH jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji.

Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH sudjelovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama izbornog zakona i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ BiH odbio sva rješenja koja su bila razmatrana", izjavio je Zvizdić koji ocjenjuje kako je Plenković već dobio jasan negativni odgovor na svoje pozive i iz EU. 

Zaključno je pozvao Hrvatsku da se zalo┼żi za uklanjanje bilo kakvog oblika neravnopravnosti i ugro┼żenosti građana BiH na tragu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

"Pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne dr┼żave  prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije te da BiH počne promatrati kao suverenu dr┼żavu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda", kazao je Zvizdić.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e