KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
I Plenković potvrdio da je bilo sabota┼że, najavio razgovor s Brkićem
06.06.2019

 

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak kako postoji niz indicija opstrukcije izbora u HDZ-u

Nakon sjednice saborskog kluba HDZ-a, Plenković je rekao da postoji niz indicija o opstrukciji, ali nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li zbog slabijih izbornih rezultata biti raspuštanja pojedinih stranačkih organizacija.

“Sve ćemo temeljito analizirati i vidjet ćemo koje su mjere bitne da se stranka konsolidira kako bi pobjednički išla na iduće izbore”, poručio je.

Plenković je negativno odgovorio na upit je li na sjednici kluba razgovarao s svojim zamjenikom Milijanom Brkićem kojeg je prozvao da nije u dovoljnoj mjeri sudjelovao u kampanji. “Ne, vidjeli smo se danas na parlamentarnoj većini. Kada dođe vrijeme i kada se napravi analiza razgovarat ćemo”, rekao je.

Na pitanje na što je mislio voditelj HDZ-ove kampanje Robert Kopal kada je rekao da je uoči izbora za Europski parlament bilo sabota┼że u samoj stranci, Plenković je ponovio da nisu zadovoljni izbornim rezultatom jer su imali plan osvojiti pet mandata i da su ih po svim aspektima trebali osvojiti. Smatra kako su na razini niza ┼żupanija imali rezultate koji su bili ispod očekivanja, pa i očekivanja ┼żupanijskih organizacija.

Naveo je i kako još prikupljaju sve moguće analize i izvješća sa terena koja će se proučavati narednih tjedan dana. Nakon toga će se odr┼żati sastanci stranačkih tijela kako bi vidjeli gdje su, i ako su, pogriješili.

Plenković je rekao i da su gotovo svi članovi parlamentarne većine i saborski klub HDZ-a podr┼żali mirovinsku reformu te istaknuo da je jedna od najuspješnijih strukturnih reformi koje je obavila ova vlada i koja je, među inim, pomogla i u dobrim ocjenama agencija za kreditni rejting.

“Velika većina članova parlamentarne većine, praktički svi, i klub HDZ-a su podr┼żali mirovinsku reformu i tu nema nikakvih dilema”, odgovorio je Plenković na pitanje jesu li na sjednici saborskog kluba HDZ-a razgovarali o mirovinskoj reformi. Pojasnio je i da su na sjednici ponovili i njezine najva┼żnije značajke – odr┼żivost mirovinskog sustava, povećanje mirovina, smanienje diskriminacije, pojačanje drugog mirovinskog stupa i sl.

Na pitanje kako do┼żivljava ponašanje koalicijskog partnera Milorada Pupovca koji je glasovao za te zakone a onda je potpisao sindikalni zahtjev za referendum, Plenković je najavio da će sjesti i razgovarati sa sindikalnim predstavnicima i da je riječ o reformi koja se jako dugo i temeljito pripremala, prošla više krugova konzultacija unutar parlamentarne većine i stručnih aktera u zemlji te unutar klubova u Saboru.

“Ono što smo izglasali krajem prosinca prošle godine bilo je na bazi čvrstoga konsenzusa i punog uvjerenja da radimo jednu dobri kvalitetnu strukturnu reformu i iza toga stojimo. Tu nema nikakve dileme”, rekao je Plenković.

Naći ćemo sredstva u proračunu za financiranje ud┼żbenika za obavezne i izborne predmete

Zamoljen da komentira zahtjeve predsjednika Stanke rada i solidarnosti i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da smjeni ministricu znanosti i obrazovanja Bla┼żenku Divjak podsjetio je da je Vlada još u petak dala priopćenje vezano uz pitanja financiranja ud┼żbenika za obavezne i izborne predmete.

“Što se nas tiče zakon je jasan i međunarodno preuzete obaveze su jasne. Mi ćemo iznaći sredstva u dr┼żavnom proračunu kako bismo financirali i jedne i druge ud┼żbenike”, istaknuo je. Što se tiče zahtjeva za ostavkom ministrice Divjak, najavio je da će o tome raspraviti na u┼żem krugu vladajuće većine.

Premijer je, upitan za komentar godišnjeg izvješća SOA-e, kratko poručio da za njega u tom izvješću nema nikakvih novosti.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e