KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Odr┼żan 22. Dan rajčice u Umagu
01.08.2019

U organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, uspješno je, podvadeset i drugi put, odr┼żan humanitarno-kulinarski projekt Dan rajčice, kojim se obilje┼żava stoljetna tradicija prerade rajčica u Umagu. I ove je godine manifestacija započela stručnim skupom na kojem tradicionalno,pred početak berbe rajčice,proizvođači rajčice s područja Istre te stručnjaci i znanstvenici analiziraju stanje i izazove u proizvodnji ove za Istru i za Hrvatsku najznačajnije povrtne kulture.

Po završetku stručnog skupa nagrađeni su najuspješniji proizvođači rajčice za preradu s područja Istre, a sudionici skupa obišli su proizvodne i pokusne površine pod rajčicom dugogodišnjih Podravkinih kooperanata.

Za razliku od prethodnih godina kada se Dan rajčice poklapao s početkom berbe i prerade, ove godine zbog izuzetno kišovitog i hladnog svibnja početak berbe rajčice kasni desetak dana. Unatoč ne baš povoljnim ovogodišnjim uvjetima zarast i razvoj rajčice na području Istre, iznimnim naporima proizvođača, većina zasnovane proizvodnje u dobrom je stanju te se sazasađenih oko 4 milijuna presadnicana 170 hektara očekuje oko 11.000 tona rajčice za preradu u Podravkinoj tvornici povrća Umagu.

Dan je završio nezaobilaznom „Feštom od rajčica“, humanitarno-kulinarskom priredbom u kojoj su Podravkini promotori kulinarstva pripremili mnoštvo delicija u kojima su popromotivnim cijenama u┼żivali

brojni Uma┼żani i njihovi gosti, dok će se prikupljena sredstva usmjeriti i ove godine za nabavku radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.

Osim humanitarne note i kulinarskog showa, Fešta od rajčica ponudila je i mnoštvo zabave uz glazbu i nezaobilaznog Lina za najmlađe, a i ovom je prigodom odr┼żan izbor najveće istarske rajčice. Najveću rajčicu ove je godine imala Ingrid Pribac iz Buja, tešku čak 938 grama.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e