KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Josip Perković prebačen u zatvor u Glinu
20.08.2019

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković (74) osuđen zbog teškog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, kaznu će nastaviti izdra┼żavati u Glini, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima.

Perkovića su njemačke vlasti Hrvatskoj izručile  11. srpnja i do prebacivanje u Glinu boravio je u Remetincu. Perković je u Glinu premješten prije desetak dana.

Prema stupnju sigurnosti i ograničenju slobode kretanja Kaznionica u Glini je kaznionica zatvorenog tipa ( ima i poluotvoreni odjel na istoj lokaciji) i ima najviši stupanj osiguranja.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem (77) početkom 2014. izručen Njemačkoj, uz uvjet da kaznu nakon presude slu┼że u Hrvatskoj.

Vrhovni zemaljski sud u Münchenu osudio ih je u kolovozu 2016. na do┼żivotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Hrvatski Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu ┼żalbu i potvrdio odluku zagrebačkog ┼Żupanijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu do┼żivotnog zatvora ‘preveo’ u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju Perković treba odslu┼żiti u domaćem zatvoru.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču, koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao ┼Żupanijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina zatvora.

Prijevremeni otpust iz zatvora svatko mo┼że tra┼żiti nakon dvije trećine izdr┼żane kazne.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e