KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
ODGOJITELJI PRIJETE ŠTRAJKOM.
08.11.2019

‘Donošenjem predlo┼żenog Zakona degradirat će se, poniziti i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj koje smo desetljećima zajedno s hrvatskim stručnjacima stvarali. Ovakvim pristupom izmjenama Zakona dovodimo u pitanje opstojnost studija predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i ustavno pravo na jednako obrazovanje’

Nakon što se izmjenom Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđa povećanje broja djece u odgojnim skupinama za 20 posto i zapošljavanje učitelja na radno mjesto odgojitelja, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju oštro se usprotivio takvom prijedlogu jer smatraju da degradira i poni┼żava sustav predškolskog odgoja. Protiv uvođenja odredbi planiraju se boriti svim sredstvima te ne isključuju prosvjede i štrajk.

Tajnik Slaven Vukašinec rekao je za Novi list kako se nadaju da do toga neće doći, jer ovdje se radi o interesima djece. “U tekst izmjene Zakona, koji je Vlada pustila u proceduru, ┼żeli se ugraditi 20 posto više djece u odgojno-obrazovnim skupinama preko broja propisanog Dr┼żavnim pedagoškim standardom što je izuzetno štetno za djecu, kao i da se na radno mjesto odgojitelja planira zapošljavati na neodređeno vrijeme učitelje razredne nastave koji će moći raditi samostalno u odgojno-obrazovnim skupinama s djecom od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu bez odgovarajućeg temeljnog obrazovanja i bez polo┼żenog stručnog ispita, što odgojitelji moraju imati.”

Uz to, upozorio je Vukašinec, na mjesto ravnatelja dječjih vrtića planira se zapošljavati učitelje razredne nastave. “Procedura donošenja izmjena navedenog zakona je nezakonita, a tekst koji se predla┼że je proturječan. Donošenjem predlo┼żenog Zakona degradirat će se, poniziti i dovesti u pitanje opstojnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj koje smo desetljećima zajedno s hrvatskim stručnjacima stvarali. Ovakvim pristupom izmjenama Zakona dovodimo u pitanje opstojnost studija predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i ustavno pravo na jednako obrazovanje – pojašnjava Vukašinec.

Tvrdi da se Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske ne protivi radu učitelja razredne nastave u predškolskim ustanovama. Protive se njihovu radu prema modelu koji Ministarstvo znanosti i obrazovanja predla┼że u tekstu prijedloga Izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

“Mi nismo protiv učitelja, oni su u vrtiće dobrodošli, ali pod istim uvjetima kao odgajatelji, a bez njihova doškolovanja i polo┼żenog stručnog ispita kvaliteta se ruši. Onda se slobodno mo┼żemo vratiti 30 godina unatrag kada su odgojitelji imali samo srednju stručnu spremu”, ističe Vukašinec te dodaje da podaci o deficitu odgojiteljskog kadra nisu točni jer prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj je trenutačno nezaposleno čak 443 odgojitelja, a broj bi mogao biti i veći jer se ne prijavljuju svi na Zavod.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e