KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> POLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKA┼áPORT
Novi ┼íef INA-e dao veliki intervju, govorio o kriminalu, otkrio hoće li hrvatski plin ostati u RH
05.10.2022

Prvi put otkako mađarski MOL vodi glavnu riječ u Ini, jedan predsjednik Uprave dao je televizijski intervju. Prvi je to put da je iz Ine itko istupio u javnost nakon velike plinske afere zbog koje su padale ostavke. Predsjednik uprave Ine Peter Ratatics dao je intervju za Dnevnik Nove TV.

Po drugi put ste u Ini, ovaj put kao šef Uprave. Jeste li iznenađeni svime što Vas je ponovno dovelo tu?

Da, prije nekoliko tjedana ili mjeseci moj povratak nije bio u planu. I ovo zaista jest drugi put da sam tu, prvi put sam u Upravi bio između 2011. i 2018. Naučio sam mnogo i bio “┼żrtva” jedne sjajne preobrazbe Ine, onoga što se događalo s Inom u tom razdoblju. Ovo danas je druga situacija i jedna sasvim drugačija Ina, također.

No, ovdje ste zbog jedne od najvećih afera u trgovini plinom u posljednjem desetljeću, ako ne i dulje?

Tako je, i razlog zbog kojeg sam bio iznenađen – zapravo sam bio bijesan, ljutit… Jer ovo što se dogodilo je daleko od načina na koji funkcionira Ina, sve ono što smo saznali iz medija – da jedan kriminalac, jedan jedini pojedinac mo┼że izazvati toliku štetu za Inu. I nije tu riječ samo o PR-u, nego i demotiviranosti koju su prouzročili te naravno financijskoj šteti.

Ali zar zaista iskreno vjerujete da je tako veliku operaciju mogla izvesti, toliko velikim iznosima baratati samo jedna jedina osoba?

Samo jedna osoba ne, sigurno ne. Vidjeli smo već i unutar istrage u Ini da je imao suradnike, njegov podređeni bio je dio grupe, zajedno su počinili ovaj zločin. Ali na pitanje tko je još bio uključen, odgovore mora istra┼żiti i dokazati USKOK.

U odnosu na vašu unutarnju istragu, koliko je ljudi bilo uključeno u tu grupu koju ste upravo spomenuli?

Zapravo dvije, gospodin Škugor i njemu podređena osoba.

I to je to?

I to je to.

I ne vjerujete da je bilo tko drugi u Ini znao išta drugo? Radi se o golemim iznosima i golemim količinama plina?

Gledajte, tko su bili aktivni sudionici u ovom zločinu te tko su bile osobe koje su mogle nešto znati i vjerojatno razotkriti ovakve radnje, to su dvije različite stvari. Mislim da smo počinili neke pogreške u sustavu nadzora, ali ćemo ih popraviti, već radimo na popravku istih. No očito će dodatne promjene biti nu┼żne.

Ali jasno Vam je zašto javnost teško mo┼że povjerovati da nitko ništa nije znao? Jer Ina je velika tvrtka, velika korporacija sa vrlo strogim unutarnjim pravilima. Pa ni vi vjerojatno ne mo┼żete otići na najobičniji slu┼żbeni put a da ne zatvorite putni nalog po povratku i pritom prilo┼żite sve račune sa slu┼żbenog puta, a afera o kojoj govorimo je neusporedivo veća stvar?

Apsolutno to razumijem, i baš zato je ovo posebno bolno po nas. Sada svi misle da svi u Ini pokušavaju napraviti isto što i g. Škugor jer Ina tako funkcionira, a to nije slučaj. Da, u prošlosti smo postavili mnogo kontrolnih točaka, iako moram reći i da je u Ini čak previše nadzora. Kao što ste i sami rekli, za najobičniji slu┼żbeni put potrebno je nekoliko potpisa. Tako je bilo i ovdje, trgovinski sporazum o aktivnosti trgovine plinom potpisuju dva operativna menad┼żera u organizaciji.

Jesu li onda Hrvatska vlada i premijer Plenković u pravu kada ka┼żu da Ini treba novi model upravljanja?

Novi model upravljanja je upitan, ne vjerujem baš da nam treba potpuno nov, ali promjene u postojećem – apsolutno. Zaista vjerujem da bi se trebala dogoditi evolucija sustava upravljanja i dogodit će se, no revolucija je već nešto drugo. Ne vjerujem baš da nam treba potpuna revolucija, promjena svega samo radi promjene. To vam je kao kad letite avionom, ne mo┼żete ga baš rastaviti i sastaviti u letu. Stoga se moramo fokusirati na poslovne rezultate i poslovne zadaće, pred nama je mnogo zadataka i odgovornosti. Ne mo┼żemo se baš zaustaviti, sletiti, parkirati avion u hangar… Moramo se fokusirati na poslovanje.

Ali ako već imate pilota i kopilota, treba li vam u tom avionu i cijelo jedno vijeće direktora? Jer to je najveći kamen spoticanja u odnosu Hrvatske i MOL-a, je li vijeće operativnih direktora tijelo kojim se zaobilazi stvarne članove Uprave?

Upravni je odbor apsolutno nu┼żan, moramo imati Upravu koja donosi strategiju, poslovne planove, ciljeve, koja zahtijeva različite oblike praćenja i evaluacije poslovanja. Također, uprava odobrava potpisivanje određenih ugovora.

A vijeće operativnih direktora? Znate o čemu govorim, tu je i LODO?

Da, ali idemo vidjeti kakav je poredak stvari. Imamo Nadzorni odbor i Upravni odbor, to je sve u skladu s hrvatskim trgovačkim pravom. Imamo i operativne direktore na razini ispod Uprave, kojima se delegira i odgovorni su za određene poslovne jedinice. I mislim da imaju veliku odgovornost u dnevnom upravljanju, ali i da odgovaraju izravno Upravi, koja se sastaje svakog drugog tjedna. Tako da već imamo postojeću raspravu, ali očito se određena prava delegiraju pojedincima upravo kako bi se ustanovila jasna hijerarhija upravljanja.

Mislite li da je netko u tom tijelu zakazao, kada je riječ o slučaju gospodina Škugora?

U Upravi?

Ne, zanima me vijeće operativnih direktora?

Da, teško je to danas reći, ali očito je da se prepoznavanje problema moralo dogoditi ranije. I to moramo ozbiljnije razumjeti, kako je moguće da se ovako nešto događa u periodu duljem od godine dana, a da mi pritom nismo bili ti koji su nešto uočili. I to je ono što nas posebno pogađa, da nam je netko izvana morao reći da se nešto događa.

Još samo jedno pitanje o ovom slučaju, pa ćemo dalje: je li vas iznenadio način na koji su se ponašali hrvatski članovi uprave nakon što im je Vlada poručila: ekipa, trebali biste otići?

Mislim da je to pitanje o komunikaciji – što se dogodilo, što su oni komunicirali s Vladom – ali za mene je od početka bilo sasvim jasno da postoji barem pitanje moralne odgovornosti koju Uprava mora podnijeti. I kako su mađarski članovi Uprave podnijeli ostavke, mislim da su i hrvatski članovi Uprave morali barem razmisliti o tome.

Kakvi su vam planovi za Inu? Pogotovo kad je riječ o velikoj investiciji u Rijeku, a velika su i pitanja oko Siska. U kom će smjeru Ina ići?

Pa imamo velike planove i očekivanja, kao što sam rekao ┼żivot ide dalje a mi imamo svoje poslovne ciljeve, da ne spominjemo i veliku odgovornost koju imamo u dostavi goriva, dakle da osiguramo opskrbu. I ne samo goriva nego i zemnog plina, proizvodnja se na naftnim poljima mora nastaviti. Kratkoročni je plan očito popravak reputacijske štete te ponovno potaknuti Upravu da joj fokus budu dnevne aktivnosti.

Ministar Filipović poručio je kako hrvatski plin mora ostati u Hrvatskoj. Hoće li to tako i biti?

Hoće, hoće.

Kako to mo┼żete jamčiti?

Pa očito ne mo┼żemo baš staviti oznaku na svaku molekulu plina, iako razumijem to pitanje. Ako samo usporedite potra┼żnju – potrošnju plina u kućanstvima, općinama, bolnicama – i usporedite to s domaćom proizvodnjom, jasno je da je potra┼żnja veća od proizvodnje. U teoriji je dakle jasno da je ono što je ministar rekao relevantno.

Dakle za kraj, vjerujete – ili ne? – da će suradnja s Vladom, odnosno s Republikom Hrvatskom, biti dobra?

Vjerujem, ja sam optimist i pozitivna osoba te se nadam zaista da ćemo imati dobru, otvorenu i transparentnu komunikaciju s Vladom. I iskreno razumijem da su ponekad i oni u izrazito teškoj poziciji. S jedne su strane vlasnici Ine, 44 posto, a s druge su regulator tr┼żišta. Tako su prilikom ograničavanja cijena goriva s jedne strane morali ograničiti cijenu, što je na neki način u sukobu s njihovim vlasničkim interesom. Tako da je to sigurno i njima teško, i mi smo ovdje da razgovaramo o svim poslovnim i operativnim temama, i dok god su otvoreni za razgovor, mi smo tu da rješavamo probleme, kazao je Ratatics u intervjuu za Dnevnik Nove TV.Iznajmljivanje stana
Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebooku


 
02.12.2022      > DRU┼áTVENI ┼ŻIVOT <

  Mališani iz koprivničkog dječjeg vrtića Tratinčica sami su izradili bo┼żićne ukrase, a u ukrašavanju im je pomogao i Lino.   Podravka je ...
Više...
01.12.2022      > DRU┼áTVENI ┼ŻIVOT <

U Društvenom domu u Herešinu danas su u organizaciji Udruge HVIDR-a Koprivnica odr┼żani sportski susreti i likovna kolonija, koji su okupili predstavnike udruga branitelja proizaš...
Više...
01.12.2022      > DRU┼áTVENI ┼ŻIVOT <

Osnovna škola Andrije Palmovića u Rasinji proslavila je svoj Dan škole, a svečanosti su prisustvovali zamjenik ┼żupana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za o...
Više...
30.11.2022      > DRU┼áTVENI ┼ŻIVOT <

U ponedjeljak 28. studenoga 2022. odr┼żana je 12. sjednica Općinskog vijeća Općine Kalinovac, na kojoj je između ostaloga donesen Proračun Općine Kalinovac za 2023. godin...
Više...
28.11.2022      > GOSPODARSTVO <

    Projekt koji su sufinancirale EU i Republika Hrvatska odnosi se na dovršetak radova i ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnolog...
Više...
28.11.2022      > DRU┼áTVENI ┼ŻIVOT <

  ┼Żupan Darko Koren danas je u prostorijama ┼Żupanijske uprave svečano uručio plaketu načelniku Općine Legrad Ivanu Saboliću za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom i...
Više...
28.11.2022      > DRU┼áTVENI ┼ŻIVOT <

PROGRAM   SUBOTA – NEDJELJA (03. - 04.12.) 16:00 – Početak trgovanja i sajmovanja 16:30 – 20:30 STARI ZANATI I TRGOVCI – tiskar, kipar, kovač, stolar...
Više...
     
        Vijesti iz Hrvatske
 
01.12.2022      > HRVATSKA <

Tata je napola Srbin, napola Hrvat. Pa što bi htjeli? - rekla je uzrujana starica Nakon velike pobjede Hrvatske nad Kanadom u Dohi (4-1) jedna od glavnih tema regionalnih, pa čak i svje...
Više...
30.11.2022      > HRVATSKA <

Mislite li da pretjerujem? Da je ovakav naslov radikalan i da će mu u daljnjem tekstu ponestati argumenata? Vratit ću vas u vrijeme Milanovićeve vlade i citirati drugi puno luđi na...
Više...
29.11.2022      > HRVATSKA <

Boško Borjan, otac Milana Borjana, golmana Crvene Zvezde i  reprezentacije Kanade, 28. travnja 1993. uhićen je u Kninu zbog pljačke, a komandant 75. motorizirane brigad...
Više...
29.11.2022      > HRVATSKA <

Na popisu birača nalazi se višak od gotovo pola milijuna ljudi! Neke hrvatske ┼żupanije i gradovi doslovce imaju više birača, nego stanovnika, piše u utorak Jutarnji lis...
Više...
28.11.2022      > HRVATSKA <

Bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela ┼Żalac u samo jednoj godini potrošila je nenamjenski oko dva milijuna kuna iz fondova Europske unije. Kako doznaje&...
Više...
24.11.2022      > HRVATSKA <

Uskok istra┼żuje nezakonito trošenje dr┼żavnog novca u Vojnoj sigurnosno- obavještajnoj agenciji, prikuplja se dokumentacija i istra┼żuju sumnje na račun vojnih špijuna,...
Više...
22.11.2022      > HRVATSKA <

Mađarski premijer Viktor Orban sinoć je na prijateljskoj nogometnoj utakmici reprezentacija Mađarske i Grčke u Budimpešti došao sa šalom na kojem se ...
Više...
     
        Ostale vijesti
 
02.12.2022      > ┼áPORT <

Hrvatski nogometaši odigrali su 0-0 protiv Belgije u posljednjoj utakmici u skupini F Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru i zahvaljujući teško izborenom bodu osvojili drugo mjes...
Više...<
/div>
30.11.2022      > ┼áPORT <

Hrvatska sutra od 16 sati igra ključnu utakmicu za prvo mjesto u skupini protiv uzdrmane ekipe Belgije, pobjedom bi izborili čelnu poziciju i nadajmo se lakšeg suparnika u osmini fina...
Više...<
/div>
29.11.2022      > ┼áPORT <

U jesenskom dijelu prvenstva Nogometni klub Slaven Belupo postigao je 16 pogodaka, a naš najbolji strijelac, i šesti strijelac prvenstva, bio je Arbër Hoxha sa šest pogodaka!...
Više...<
/div>
28.11.2022      > ┼áPORT <

Kanada nas je šokirala nakon samo 68 sekundi, ali Hrvatska je uzvratila. Jednom kada se otvorilo nismo stali. Kramarić je dao dva, Livaja jedan, a na samom kraju pred 44 374 gledatelja zab...
Više...<
/div>
24.11.2022      > ┼áPORT <

Stadion Al Bayt. Gledatelja: 60.000. Sudac: Fernando Rapallini (Argentina). Strijelci: -. ┼Żuti kartoni: Ambrabat (Maroko).   HRVATSKA: Livaković, Juranović, Lovren, Gvardiol...
Više...<
/div>
22.11.2022      > ┼áPORT <

U srijedu od 11 sati ujutro Hrvatska i Maroko otvaraju Svjetsko prvenstvo u grupi F, u kojoj kasnije igraju Belgija i Kanada (20.00). Sve utakmice SP-a u tekstualnom prijenosu mo┼ż...
Više...<
/div>
17.11.2022      > ┼áPORT <

Hrvatska je odigrala slabo prvo poluvrijeme. Tvrda utakmica, Saudijska Arabija je opasnija momčad i stvorili su par prilika koje nisu uspjeli realizirati. U nastavku Vatreni su pokazali malo vi&s...
Više...<
/div>