KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUŠTVENI ŽIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
(Pred)izborna drama u Križevcima: nezavisni Mario Rajn vodi pred Brankom Hrgom koji želi peti mandat
01.06.2017

I dok su vodeći nacionalni mediji usmjereni na 2. krug lokalnih izbora u 4 najveća hrvatska grada, u malim se sredinama također odvijaju prave (pred)izborne drame. Jedna od takvih manjih sredina je i Grad Križevci u kojem dosadašnji gradonačelnik Branko Hrg očajnički pokušava osvojiti još jedan, peti za redom, gradonačelnički mandat.
No, stvari po Hrga ne teku glatko i onako kako ih je on zamislio te su izborni rezultati 1. kruga pokazali da Križevčani Hrgu više ne vjeruju i da žele smjenu na čelu grada.

Kandidat koji je uspio pobijediti Hrga u 1. krugu i osigurati 2. krug izbora nije član niti jedne velike stranke, već nezavisni kandidat (kandidat grupe građana), Mario Rajn. Riječ je o 31-godišnjem matematičaru i aktivistu iz Križevaca koji je u prvom izbornom krugu osvojio 40,12 posto, dok je za Hrga glasalo tek 36,65 posto birača.

Mario Rajn ozbiljno je poljuljao Hrgovo uvjerenje da će do novog gradonačelničkog mandata doći samom svojom kandidaturom i usprkos činjenici da Križevci u zadnjih 10 godina stagniraju kao grad, da ranije najavljivani kapitalni projekti nisu ni izbliza realizirani i da se dosadašnji gradonačelnik Branko Hrg više bavio svojom zastupničkom foteljom u Hrvatskom Saboru, nego onom gradonačelnika Križevaca koji su tako postali kolateralna žrtva Hrgovih političkih ambicija. I previranja, s obzirom da je od čelne pozicije u HSS-u, preko HDZ-a došao i do sadašnje stranke, HDS-a, sve ovisno o kalkulacijama, političkim potrebama i većim izgledima za osvajanje svakog pojedinog mandata.

O velikoj panici koja je zahvatila Hrga svjedoči i na brzinu sazvana konferencija za medije na kojoj je Hrg u ponedjeljak, 29.05., dakle samo 6 dana prije 2. kruga izbora, predstavio niz obećanja Križevčanima za koja je toliko jasno da su samo u funkciji zadobivanja glasova na nedjeljnim izborima i da će tu stati, kao i prilikom svih prijašnjih borbi za osvajanje gradonačelničkog mandata. Tako bi Hrg na brzinu Križevčanima prepolovio prirez, ukinuo naplatu parkiranja, osigurao besplatne udžbenike, sanirao ceste i gradska raskrižja, izgradio nadvožnjake i tako dalje i tako dalje… sve do broj 16, koliko je ukupno obećanja. Za svaku dosada izgubljenu godinu od kada je na čelu Križevaca po jedno.Razočaranost Križevčana je velika, jer predstavljena obećanja nisu dio sustavne gradske politike niti konkretnog izbornog programa Branka Hrga.  Prevrat u gradskoj politici i značajne promjene odnosno dopune gradskog proračuna za 2017. godinu, a o kojima nije bilo riječi niti prilikom njegova izglasavanja niti prilikom predizborne kampanje i predstavljanja uoči 1. izbornog kruga, već 6 dana prije odlučujućeg, 2. kruga, nisu ništa drugo nego bacanje prašine u oči svim Križevčanima. I besramna borba za još jedan lagodan mandat u kojem gradonačelnik radi malo, a Križevčani trpe puno.

Oslonjeni samo na nekoliko lokalnih medija, Križevci vode svoju odlučujuću bitku o kojoj ovise naredne četiri godine života u ovome gradu. Gradu koji sve više postaje spavaonica Zagreba u koju se svako popodne vraćaju oni koji u potragu za svojim mjesečnim plaćama odlazi sve veći broj Križevčana, jer se u njihovom gradu ne otvaraju nova radna mjesta i ne nazire se perspektiva mladim Križevčanima, koji za običan izlazak u kino moraju otići čak do Koprivnice, jer Križevci kino – nemaju! A Poduzetnička zona, pompozno otvorena u Križevcima, umjesto stimulirajućih uvjeta mladim poduzetnicima i start up-ovima služi vodećoj strukturi grada za ubiranje mjesečnih najmova od tvrtki kojima su te prostore iznajmili. Dok ostali stoje prazni i propadaju.

Građani Križevaca već su nekoliko dana u potpunoj nevjerici koliko se netko može nisko spustiti ne bi li osvojio još jedan mandat, a osjećaj prevarenosti probudio se i kod onih apolitičnih koji daju još snažniju podršku Rajnu u njegovoj borbi za Križevce.

A da je na dobrom putu svjedoči i novi saziv Gradskog vijeća Grada Križevaca:
- nezavisna lista Marija Rajna: 8 vijećnika
- lista HDS-a i HSLS-a koju je predvodio Branko Hrg: 3 vijećnika
- lista HDZ-a nositelja Mate Devčića: 4 vijećnika
- lista koalicije SDP-HSS braće Radić-HNS-HSU-Hrvatski laburisti nositelja Ivana Majdaka: 4 vijećnika
- lista HSS-a nositelja Marijana Vukovića: 1 vijećnik
- lista Mreže nositelja Hrvoja Gužvinca: 1 vijećnik

Sutra, u petak, 02. lipnja u Križevcima se održava treće ovotjedno i ujedno završno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika, Marija Rajna i Branka Hrga.


Iznajmljivanje šatora

Pratite nas i na facebookuVie