KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
┼Żupani na sastanku s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i ministrima
11.12.2017
U Šibeniku je u petak, 8. prosinca odr┼żan 3. sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministara sa ┼żupanima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, kojemu je, između ostalih, prisustvovao i ┼żupan Darko Koren, a domaćin je bila Šibensko-kninska ┼żupanija odnosno njezin ┼żupan i predsjednik Hrvatske zajednice ┼żupanija Goran Pauk.
Premijer Plenković istaknuo je kako Republika Hrvatska po prvi put od ulaska u Europsku uniju ima priliku utjecati na kreiranje Kohezijske politike i novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine, a samim time i sna┼żnije promicati interese svojih građana. Obzirom na to da jedinice lokalne i regionalne samouprave najbolje poznaju potrebe na terenu, Izvršni odbor Hrvatske zajednice ┼żupanija u studenom je donio odluku o pokretanju inicijative za sna┼żnijim uključivanjem ┼żupanija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine, čije je ciljeve predsjednik Pauk predstavio premijeru i ministrima.  
Prvi korak je intenziviranje odnosa s poljskim regijama koje su ulazak u EU dočekale spremne, uključujući svoje regije u programiranje operativnih programa zbog čega su u deset godina Poljaci povukli preko 82 milijarde eura. Premijer Plenković istaknuo je kako je Vlada RH u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave projektom Slavonija, Baranja i Srijem već pokrenula procese smanjivanja nejednakosti u Hrvatskoj, a napori ulo┼żeni u učinkovitije korištenje prednosti članstva i korištenje bespovratnih sredstava EU dovest će do formiranja gospodarski sna┼żnih i konkurentnih europskih regija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić zatim je okupljenima predstavila aktivnosti Ministarstva usmjerene jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača i poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima, dok je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio mjere ruralnog razvoja, mjere iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, izgradnju ribarskih luka, ali i reformske zakone u poljoprivredi: Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i Zakon o poljoprivredi.

U raspravu o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu uključio se i ┼żupan Koren, predlo┼żivši novi omjer raspodjele sredstava i to 65% u korist proračuna jedinica lokalne samouprave, 5%  u korist dr┼żavnog proračuna i 30% u korist proračuna ┼Żupanije, obzirom da Zakon u cijelosti prenosi procedure raspolaganja dr┼żavnim poljoprivrednim zemljištem u nadle┼żnost jedinica lokalne samouprave i ┼Żupanije te napušta centraliziranu funkciju u upravljanju i raspolaganju dr┼żavnim poljoprivrednim zemljištem po ranijem Zakonu kod Agencije za poljoprivredno zemljište, osim nadle┼żnosti iz članka 85. koji se financiraju iz dr┼żavnog proračuna. ┼Żupan je pohvalio inicijativu decentralizacije koja govori u prilog tome da će se zemljištem najbolje upravljati lokalno, na čemu i temelji prijedlog o novoj raspodjeli sredstava. 
„Sredstva ostvarena kao prihod su namjenska, a na primjeru Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije koriste se za geodetsku katastarsku izmjeru, što je iznimno va┼żno kod zemljišnih politika, a  trenutno provodimo četiri takva ugovora, ukupno vrijedna 18 milijuna kuna, dok su u proceduri javne nabave još tri procijenjene vrijednosti do 16 milijuna kuna. Izostanak tra┼żenog namjenskog izvora proračuna direktno će utjecati na ukupne imovinsko pravne odnose  po katastarskim općinama i time umanjiti mogućnost investiranja i korištenja bespovratnih EU sredstava, kako za javni tako i privatni sektor, za što su uređene zemljišne knjige osnovni preduvjet. Konkretno, ┼żupanijski proračun neće biti u mogućnosti sufinancirati buduće projekte izmjere.“, poručio je ┼żupan Koren, spomenuvši još jednu problematiku koja se mora riješiti na dr┼żavnoj razini, a riječ je o obrani od tuče. ┼Żupan smatra kako se mora zauzeti stav oko toga na koji način provoditi mjere zaštite od tuče te u skladu s njima donijeti odluke o financiranju ili na neki drugi način riješiti navedeni problem koji stvara velike štete na poljoprivrednim površinama.
Cilj sastanka bilo je uspostavljanje načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim ┼żupanijama, gradovima i općinama, uz suradnju svih razina vlasti kako bi se što uspješnije realizirali projekti smanjivanja nejednakosti i poticanja ravnomjernog regionalnog razvoja, a, osim ┼żupana, prisustvovali su i gradonačelnik Grada Šibenika ┼Żeljko Burić, predsjednik Udruge gradova ┼Żeljko Turk te predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.


Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e