KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRUĹ TVENI Ĺ˝IVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Po Novigradu Podravskom slobodno šeću lisice
12.12.2017

Marina Petras iz Novigrada Podravskog preko svog Facebook profila uputila je upit općinskom načelniku Zdravku Brljeku koji prenosimo u cijelosti.

U pet minuta u pola bijela dana lisica nam je 3 puta došla u dvorište i dva puta smo ju jedva s lupanjem po Ĺľlijebu i vikanjem otjerali, ali ne daleko, otišla je samo u štagelj. Znam da lovci ne mogu pucati u selu, ali ovo nije normalno. Nismo jedini s tim problemom, susjedima je zaklala sve kokoši, šeće se uredno po ulicama, dočekuje i ispraća ljude na Ĺľeljezničkoj stanici. Treba li nekog ugristi i zaraziti svojom bjesnoćom da bi se konačno nešto poduzelo ili se ipak bude našlo rješenje i prije (ne daj BoĹľe) tragedije?

Zdravko Brljek : Pojava divljih Ĺľivotinja u naseljima je sve učestalija. S tim muku muče ne samo sela nego i veliki gradovi poput Zagreba, Rijeke, Osijeka. Zakonska regulativa ne omogućava jednostavno rješenje. Da bi ostali u okviru zakona (Zakon o zaštiti Ĺľivotinja, Zakon o lovstvu, Uredbe vezane uz zaštitu divljači itd,) krećemo u izradu Programa zaštite divljači izvan područja lovišta. Takav Program je preduvjet za postupanje lovaca - po potrebi uz sudjelovanje policije. Za izradu programa u Proračunu za 2018. predviđeno je 12.000,00 kn na klas. 323 A 101305. Program mogu izraditi za to stručne i ovlaštene osobe, uz suglasnost Ministarstva. Do sada su kontaktirane 3 takve (pravne) osobe. Ima naznaka da će se cijena izrade Programa spustiti (nakon što ih se izradi bar dvadesetak). Za sada ne znamo visinu sredstava koja će trebati za podmirenje troškova lovačkom društvu.


Iznajmljivanje šatora

Pratite nas i na facebookuViše