KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija postala članicom Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon
08.02.2018

Zamjenik ┼żupana Darko Sobota, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić i viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek prisustvovali su konferenciji i Skupštini Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon (Pannon EGTC) koje su odr┼żane u Osijeku od 5. do 6. veljače.

U skladu s Odlukom ┼Żupanijske skupštine od 26. rujna 2017. godine kojom je utvrđeno pristupanje Pannon europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju, ┼Żupanija je tako i formalno postala članicom ove grupacije, zajedno s još osam jedinica lokalne i regionalne samouprave: Osječko-baranjskom i Međimurskom ┼żupanijom, gradovima Prelogom i Murskim Središćem, ┼Żupanijom Tolna, Gradom Barcsem i lokalnim samoupravama !6;rtilos i Zákány iz Mađarske. Novim pristupanjem Pannon EGTC ukupno ima 66 članica s područja panonskog bazena iz Mađarske (┼żupanije Baranja, Tolna, Somogy, Zala), Slovenije (Prekmurje i Podravje) i Hrvatske (Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Koprivničko-kri┼żevačka i Međimurska ┼żupanija).

Na Skupštini Pannon EGTC-a pristupne akte u ime Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije potpisao je zamjenik Sobota, koji je ujedno izlagao na okruglim stolovima koji su odr┼żani u sklopu konferencije. Teme konferencije bile su sadašnjost i budućnost hrvatskog i mađarskog regionalnog razvoja te rasprava o zajedničkim razvojnim mogućnostima sa samoupravama, stručnim udrugama i poduzetnicima određenog graničnog sektora. Zajedno s predstavnicima ┼żupanija i jedinica lokalne samouprave, sudjelovali su i dr┼żavni tajnici hrvatskih i mađarskih ministarstava zadu┼żeni za europske fondove, regionalni razvoj, promet i vanjsku politiku te predstavnici dr┼żavnih agencija.

Na okruglom stolu o mogućnostima prekograničnog prometovanja, zamjenik Sobota predstavio je glavne prioritete i probleme prometa za područje Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije i šire regije, a također se razgovaralo o planovima ulaganja u izgradnju mađarske autoceste M6 i brze ceste M60 do hrvatske granice, gdje će biti spoj na autocestu A5 u Baranji, kao i o budućoj brzoj cesti A13 kod graničnog prijelaza Barcs (podravski ipsilon) te o otvaranju novih graničnih prijelaza između Hrvatske i Mađarske.

Osim okruglog stola o mogućnostima prekograničnog prometovanja, odr┼żan je i okrugli stol o mogućnostima gospodarske, kulturne i turističke suradnje u Podravini. Naime, članice Pannona aktivni su prijavitelji na programe prekogranične suradnje, pa su u kontekstu suradnje za budući poziv Interreg V-A Mađarska Hrvatska, sudionici imali prigodu dogovarati zajedničku projektnu suradnju s potencijalnim partnerima. U skladu s time, zamjenik Sobota i ravnateljica Birčić razgovarali su o budućoj projektnoj suradnji s predstavnicima mađarskih općina i gradova te im predstavili svoje dosadašnje iskustvo, aktualne projekte i planove za naredno razdoblje. ┼Żupanija, kao nova članica, očekuje daljnju suradnju s regijama u Mađarskoj i Sloveniji s ciljem razvoja pograničnog područja, a s posebnim naglaskom na partnersko povezivanje u svrhu pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa. Obzirom na svoje dugogodišnje usmjerenje na međunarodnu suradnju s europskim regijama i međunarodnim organizacijama, ┼Żupanija je otvorena i kao poveznica prema partnerskom povezivanju s općinama i gradovima sa svojeg područja, uz posredovanje PORA-e, koja je regionalni koordinator za ┼Żupaniju.

Na Skupštini je, između ostalog, definiran plan rada za buduće razdoblje, u kojem središnje mjesto zauzima kandidiranje projekata na drugi poziv prekograničnog programa suradnje Interreg V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020., na kojem Pannon mo┼że sudjelovati kao samostalni partner. Također se razmatralo apliciranje projekta s ciljem unapređenja kapaciteta Pannon EGTC-a u cilju izrade i provedbe regionalne razvojne strategije i akcijskog plana dravskog bazena, s planiranim proračunom od oko 950 tisuća eura.

Vrijedi spomenuti i kako su Europske grupacije za teritorijalnu suradnju uspostavljene za lakšu prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju dr┼żava članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti, a na području Europske unije djeluje 68 takvih grupacija.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e