KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Predstavljen program 3. Alpe Jadran Festivala mladih pisaca
08.05.2018

U prostorima ┼Żupanijske uprave u utorak, 8. svibnja predstavljen je program trećeg po redu Alpe Jadran Festivala mladih pisaca koji će se odr┼żati od 17. do 19. svibnja 2018. godine u Koprivnici i Kri┼żevcima.

Organizator Festivala je Umjetnička organizacija Artikulacije, pokrovitelji su Savez Alpe Jadran, Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija i Grad Koprivnica, a partneri Časopis za knji┼żevnost Manuskripte (Graz, Austrija), KUD Apokalipsa (Ljubljana, Slovenija), Zalo┼żbaLitera (Maribor, Slovenija), NagyGasparKulturalisKozpont (Vasvar Mađarska), Gimnazija Frana Galovića Koprivnica, Muzej grada Koprivnice, Srednja škola Koprivnica, Obrtnička škola Koprivnica, Gradska knji┼żnica „Franjo Marković“ Kri┼żevci, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Kri┼żevci, Sveučilište Sjever i Kulturno-kreativni centar Pixel Koprivnica.

Zamjenik ┼żupana Ratimir Ljubić naglasio je „pozitivna iskustva s prijašnjih izdanja Festivala“ te „va┼żnost kulturnog povezivanja mladih knji┼żevnika iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Austrije i predstavljanja mladima u školama i javim prostorima.“

Cilj je i da se potakne buduća suradnja i zajednički projekti u sektoru kulture, s time da se posebno ┼żeli doprinijeti promociji mladih autora. Tu je va┼żno spomenuti kako će radovi inozemnih sudionika Festivala biti prevedeni na hrvatski i objavljeni u časopisu za knji┼żevnost „Artikulacije“, dodao je zamjenik Ljubić.

Predsjednik Organizacijskog odbora Marko Gregur kazao je kako Festival ne bi bio moguć bez financijske podrške Saveza Alpe Jadran i Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije te kako imaju partnere iz sve četiri zemlje Saveza.

U programu će ove godine sudjelovati šest autora, a to su Theodora Bauer, MiklosBenedek, Tomo Podstenšek, Ana Schnabl, Andrija Škare i SzabinaUghy, a ideja je povezati i upoznati mlade autore kako bi se među njima razvila suradnja kao temelj za daljnje aktivnosti. Također, iako svi ┼żivimo u srednjoeuropskom prostoru, ipak se jezično razlikujemo, pa je potrebno raditi prijevode djela, s time da je Festival dio šire priče u sklopu koje izdajemo časopis i knjige, kroz koje ┼żelimo sačuvati radove autora za vrijeme koje je pred nama.“, pojasnio je predsjednik Gregur, dom je član Odbora Darko Pernjak predstavio svakog od autora.

Novine su objavljena knjiga Tome Podstenšeka „Kamen, škare, papir“, koji je bio gost i na prvom izdanju Festivala, te suradnja sa studentima novinarstva Sveučilišta Sjever, čime se nastoji povezati sa širom zajednicom.

Viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek čestitao je organizatorima na uspjehu u povlačenju sredstava, kazavši kako je od strane Saveza ove godine odobreno 12 projekata, vrijednih oko 22 tisuće eura. Također je pojasnio kako je Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija u vrhu po povlačenju sredstava iz Saveza, što je „posljedica toga da udruge i organizacije imaju kvalitetne projekte“.

Od 2014. godine od strane Saveza odobreno je oko 77 tisuća eura, i to ponajprije za razvoj civilnog sektora te kulturnu baštinu, a svi oni koji ostvare sufinanciranje od Saveza imaju pravo javiti se za sufinanciranje i na program ┼Żupanije, čime se potiče prijavitelje da tra┼że druge izvore financiranja. Savezom Alpe Jadran sada predsjeda Vara┼żdinska ┼żupanija, a natječaj će se ubuduće, umjesto dvaput, provoditi jednom godišnje.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e