KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Na konferenciji za medije predstavljeni 2,7 milijuna kuna vrijedni projekti poticanja zapošljavanja
17.05.2018

Na konferenciji za medije koja je odr┼żana u četvrtak, 17. svibnja u prostorijama ┼Żupanijske uprave predstavljeni su projekti kojima su odobrena bespovratna sredstva u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“.

Naime, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u ponedjeljak, 14. svibnja uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijuna kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja. Među njima, ugovore su potpisali i Melita Birčić, u ime Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije, uz prisustvo zamjenika ┼żupana i predsjednika LPZ-a Ratimira Ljubića, te predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije Irena Kovačić.

   Okupljenima se uvodno obratio ┼żupan Darko Koren te je pohvalio nositelje i partnere projekta na 2,7 milijuna kuna koji su stigli u ┼Żupaniju za poticanje zapošljavanja.

Zahvaljujem svima koji su zaslu┼żni za ovo postignuće te se nadam kako će realizacija ovih projekata doprinijeti povećanju zaposlenosti za području ┼Żupanije, što se posebno odnosi a mlade. Također se nadam kako će se doprinijeti procesu obrazovanja te usmjeravanju na deficitarna zanimanja koja su zapravo garancija zapošljavanja i oporavka gospodarstva.“, kazao je ┼żupan te dodao kako se program financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali.“

U ime Tehničkog tajništva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje obratila se ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Melita Birčić, predstavivši projekt vrijedan dva milijuna kuna na kojemu su partneri Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kri┼żevci, HGK ┼Żupanijska komora Koprivnica, ┼żupanijska Obrtnička komora i Koprivnički poduzetnik.

Sve ovo rezultat je dobre suradnje našeg Lokalnog partnerstva za zapošljavanje koje broji 26 predstavnika  javnog privatnog i civilnog sektora, te sinergije institucija koje sudjeluju u projektu. ┼Żeljeli smo utjecati na povećanje zapošljavanja na području ┼Żupanije, a ciljane skupine su nam poduzetnice, mladi, nezaposleni i slično. Zahvaljujem svim partnerima na doprinosu u stručnoj pripremi projekta te ┼Żupaniji na potpori.“, pojasnila je ravnateljica Birčić, dodavši kako će se projekt provoditi 30 mjeseci, a neke od aktivnosti uključuju edukacije, radionice s ciljem jačanja znanja i vještina članova LPZ-a, putovanje u inozemstvo i proučavanje primjera dobre prakse, potpore male vrijednosti za samozapošljavanje za mlade poduzetnike, uređenje dvorane u PORA-i i opremanje stubišta s rampom za osobe s invaliditetom, promociju ┼żenskog poduzetništva i mentorstvo za zapošljavanje. Dodana vrijednost ovom projektu je organizacija i provedba IT boot kampa za 10 mladih nezaposlenih osoba kojima će mentori biti lokalni poduzetnici, a ravnateljica je pozvala sve zainteresirane da se uključe u projekt, bilo da se jave u PORA-u ili u neku od institucija.

Projekt ┼żupanijske Obrtničke komore i partnera, vrijedan gotovo 700 tisuća kuna, predstavio je tajnik Bo┼żo Barać, koji je naglasio kako Komora od svog osnutka djeluje u području strukovnog obrazovanja, pa su prema tome partneri na projektu Strukovna škola Đurđevac, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Kri┼żevci i Obrtnička škola Koprivnica, kao i PORA te Obrtničko učilište POUKA.

Ovo je treći ovakav projekt koji provodimo, kandidirali smo još jedan, a kroz sve njih pokušavamo ostvariti što veći interes za zapošljavanje, obrazovanje i gospodarstvo naše ┼Żupanije. Cilj projekta je promocija upisa u deficitarna obrtnička zanimanja, razvijanje interesa nezaposlenih osoba i učenika srednjih škola za cjelo┼żivotno učenje te poboljšavanje učinkovitosti provedbe ┼żupanijske Strategije razvoja ljudskih potencijala.“, dodao je tajnik Barać te predstavio neke od projektnih aktivnosti, primjerice prezentacije zanimanja na Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije, dani otvorenih vrata u tri strukovne škole, prezentacije za učenike u 23 osnovne škole na području ┼Żupanije, radionice o cjelo┼żivotnom učenju i motivacijske radionice, posjeti nezaposlenih i učenika uspješnim poduzetnicima i obrtnicima. Projekt traje 18 mjeseci, a ciljana deficitarna zanimanja su: autolimar, automehatroničar, elektroinstalater, konobar, kuhar, limar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, krojač, tesar i zidar.

Što se tiče Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, u sklopu čega su odobrena navedena sredstva, riječ je o projektu koji je usmjeren na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezenih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama tr┼żišta rada.Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e