KOPRIVA INFO

POČETNA ŽUPANIJSKE VIJESTI >> SPORTPOLITIKAKULTURAGOSPODARSTVODRU┼áTVENI ┼ŻIVOTHRVATSKAOSTALE VIJESTI
Najava: 50. Picokijada
27.06.2018

Picokijada – jedna od najvećih turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske u svom jubilarnom 50. izdanju odr┼żat će se od 29. lipnja do 1. srpnja 2018. godine u Đurđevcu.

U podršku manifestaciji, kao i svake godine, uključile su se i Koprivničko-kri┼żevačka ┼żupanija te ┼żupanijska Turistička zajednica, a u bogatom programu svaki će posjetitelj pronaći nešto za sebe. Središnje događanje Picokijade je prikaz Legende o Picokima koji o┼żivljava veliku bitku i obranu Đurđevca od Turaka, uz brojne sudionike i vizualne, zvučne i pirotehničke efekte, a na tekst Vida Baloga ove će je godine re┼żirati Krešimir Dolenčić. Predstava će donijeti i pokoje iznenađenje, a sudjelovat će rekordnih 2,5 tisuće ljudi.

Između ostalog, posjetitelje očekuju izlo┼żba Zlatna vina Alpe Adria, Podravinoteka, bogata domaća enogastro ponuda, glazbeni koncerti renomiranih izvođača, najslađa izlo┼żba Diganke, zlevanke, prkači i pogače, Picoki po piščoki i Picoki po ribaj, povorka aran┼żiranih kola, sajam rukotvorina, festivali folklora, 20. obljetnica Đurđevčica, noć košarke, teniski turniri, natjecanja, biciklijada i brojne druge aktivnosti.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Koprivničko-kri┼żevačke ┼żupanije i Grada Zagreba. Zbog nacionalnog značaja Ministarstvo kulture stavilo je centralnu priredbu – scenski prikaz Legende o Picokima pod zaštitu, i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnoga kulturnog dobra. Godinu kasnije, Legenda o Picokima postala je i nacionalni pobjednik u istoj kategoriji te dobila presti┼żnu titulu EDEN-a (European Destinations of Excellence), za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine,  tada se pridru┼żila i mre┼żi Europskih destinacija turističke izvrsnosti, dok je 2013. godine postala ponosni nositelj presti┼żne titule Simply the best.

Detaljan program 50. Picokijade mo┼żete vidjeti OVDJE.

Pozivamo vas da posjetite nikad bogatiji program Picokijade i budete i vi dio Legende o Picokima!Iznajmljivanje šatora
Pratite nas i na facebookuVi?e